Bolognese på svarta linser

Bolognese på svarta linser
Foto: Susanne Kindt

Bolognese på svarta linser

Av: Cecilia Blankens, Kristin Johansson

Från: Nyhetsmorgon

14 ingredienser

50 m

En rejäl och mättande bolognese med rödvin och svarta linser – en underbar vardagsrätt eller finfin bjudrätt för alla åldrar! Den funkar även med röda linser, men de svarta är bättre. Gör gärna storkok, det är inte så mycket mer jobb när man ändå håller på.  Variera efter vad som finns hemma. /Cecilia och Kristin

Recept från kokboken Nyfiken grön

Ingredienser

portioner6 - 8
  • 2 gula lökar
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 morötter
  • 1 bit rotselleri [ca 200 g]
  • rapsolja, till stekning
  • 3-4 dl svarta linser (t ex belugalinser)
  • kryddor ) (timjan, oregano, lagerblad, basilika (efter smak)
  • 2 förp krossade tomater (à ca 400 g)
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 0,5 dl ketchup
  • 2 dl rött vin
  • 1 msk soja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och hacka lök, vitlök, morot och rotselleri. Fräs i olja tillsammans med linserna.
  2. Välj dina favoritkryddor, krama sönder eventuella torkade kryddor i handen och låt dem steka med i pannan. Smaka av tills du är nöjd.
  3. Tillsätt tomatkross, buljongtärningar, ketchup, vin och soja. Låt puttra på svag värme under lock tills allt har kokat ihop, ca 30 minuter. Rör om då och då samt späd eventuellt med lite extra vatten.
  4. Mixa såsen till önskad konsistens. Späd med vatten om det behövs och smaka av med salt, peppar och eventuellt mer kryddor.
  5. Servera gärna till pasta och hackad färsk persilja!