Testa Johannas omtyckta chokladtårta med hallonkompott, vispad chokladganache och mörk chokladfrosting. Täck med marsipan eller sockerpasta och dekorera efter tycke och smak.
Sätt ugnen på 180 grader. Klä en långpanna med bakplåtspapper.
Sikta ned de torra ingredienserna i en bunke och blanda väl. Blanda mjölken och vitvinsvinägern och tillsätt den tillsammans med olja, ägg, kaffe och vaniljessens i bunken. Blanda med elvisp i ca 2 min.
Häll smeten i långpannan och grädda i mitten av ugnen i ca 20-30 min. Överbaka ej, kakan skall kännas kladdig men provstickan skall vara torr. Låt svalna en stund innan du skär ut önskad form på botten.
Hallonkompott
Rör ihop hallon och florsocker, efter behag, tills det är helt blandat. Om du använder frysta hallon så glöm inte att koka dem först i minst två minuter.
Vispad chokladganache
Värm grädden i en kastrull på spisen. Låt chokladen smälta i grädden under omrörning. Det får inte börja koka, då skär det sig. Låt blandningen stå i kylen över natten (alt i ca 8 h) och vispa sedan upp ganachen till önskad fasthet.
Mörk chokladfrosting
Smält chokladen över vattenbad eller i micron och låt svalna medan du förbereder resten.
Blanda kakaon med det kokheta vattnet så det blir en jämn smet. Rör smöret med florsocker och salt i en assistent tills det är vitt och pösigt. Tillsätt den smälta chokladen och kakaoblandningen och rör ihop till en smidig kräm.
Montering
Bred ut hallonröran på första lagret tårtbotten, fyll sedan på med den vispade ganachen. Sedan dags för nästa bottenlager varvat med hallon och chokladfyllning.
Spackla tårtan med frostingen. Klä sedan in tårtan med marsipan eller sockerpasta.