Älgwallenbergare fylld med wästerbottensost och älgost

Älgwallenbergare fylld med wästerbottensost och älgost
Foto: TV4

Älgwallenbergare fylld med wästerbottensost och älgost

Av: Christer Johansson

Från: Halv åtta hos mig

30 ingredienser

En grym varmrätt med många goda smaker. Älgwallenbergaren serveras med potatis och rotsakssauté. lingonketchup,ruccola och en rosépepparsås smaksatt med konjak. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner
  • 500 g älgfärs
  • 3 ägg
  • 2 tsk viltfond
  • 1 tsk kalvfond
  • 1,5 gul lök
  • 0,5 dl matolja
  • 2,5 dl grädde
  • 60 g älgost
  • 60 g Västerbottensost
  • färsk basilika
  • persilja, salt, pepparmix
  • viltkrydda, tigersauce

Sås:

  • 0,5 gul lök
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk cognac
  • 0,5 dl kalvfond (brun)
  • rosepeppar, salt
  • olja, maizena, vatten

Rotsaksauté med potatis:

  • 2 palsternackor
  • 2 morötter
  • 1 fin rotselleri
  • 8 potatisar
  • 1 rödlök
  • salt, timjan, olja

Lingonketchup:

  • 1 dl lingon
  • 1,5 dl lingonsylt
  • 2 tsk limefrukt, juice
  • 2 krm malen kanel
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • chilifrukt

Gör så här

  1. Mixa löken med oljan till en fin konsistens.
  2. Riv osten och blanda dom med basilikan, gör sedan jämna små bollar för att fylla wallenbergaren med.
  3. Blanda övriga ingredienser med färsen, rör även ihop med oljan och löken.
  4. När färsen tagit ihop, väg eller gör jämna bollar av den på ca 160-170g.
  5. Fyll sedan med ostbollarna. Platta ut osten och burgaren. Lägg osten i mitten, vik sedan in kanterna.
  6. Se till att få den tätt, det ska bli som en stor biff.
  7. Ställ ugnen på 200g. Lägg biffarna i en form och baka i ca 10 min.
  8. Svala av biffarna, värm sedan när du ska använda dem i 15-20 min beroende på ugn i ca 100g celsius. Man kan även frysa in dem till senare tillfällen.
  9. Sås: Skär löken fint och bryn den i olja en stund.
  10. Slå på fonden, sedan konjaken och grädden.
  11. Låt koka upp, red av med maizena (som du blandat med vatten).
  12. Mixa sedan såsen och låt den sjuda. Smaksätt med mer rosepeppar, salt, ev mer konjak.
  13. Rotsaksauté med potatis: Skala allt och skär i stavar ca 1 dm.
  14. Förstek allt utom rödlöken i en panna med olja i någon minut, krydda och salta.
  15. Lägg sedan allt i en form tillsammans med rödlöken.
  16. Ställ ugnen på 200g och kör allt i ca10-20 minuter (beroende på ugn och stavarnas storlek).
  17. Lingonketchup: Blanda allt i en köksassistent, smaka av efter eget tycke.
  18. Sila allt och förvara i en lämplig flaska för lätt användning.