Dopp i grytan

Julkorv med dopp i grytan
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Dopp i grytan

6 ingredienser

Har du farmor eller morfar på besök i jul måste du självklart servera dopp i grytan på julbordet. Det är gammal fin svensktradition att ta tillvara det goda spadet från skinka, korvkok och annat och koka ihop det till en mustig buljong att doppa i. Det som doppas är vörtbröd, knäckebröd eller jullimpa.

Ingredienser

portioner
  • spad från skinkkok, korvkok eller revbensspjällskok
  • 1 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 1 gul lök

Till servering

  • skivor av julskinkan
  • julkorv, skivad
  • vörtbröd
  • tunnbröd

Gör så här

  1. Skala löken och skär den i klyftor. Häll ihop buljong från skink-koket, korvkoket eller annan matlagning till jul. Lägg i lagerblad, vitpepparkorn och lök och koka ihop spadet tills du har 8 dl mustig buljong med mycket smak. Förstärk annars med tärnings-buljong.
  2. Sila av kryddor och lök och kyl buljongen. Den kan förvaras i kyl eller frys till julafton.
  3. Hetta upp buljongen och smaka av om du behöver krydda med mera salt. Värm gärna julkorven och några skinkbitar i buljongen. Ställ fram den på julbordet så att gästerna själva kan doppa bröd i buljongen.