Citronpaj med nougatsmulor

Citronpaj med nougatsmulor
Foto: Nisse Persson
Elisabeth johansson 2
Elisabeth johansson 2

Citronpaj med nougatsmulor

Av: Elisabeth Johansson

Från: Smulpajer

9 ingredienser

Elisabeth Johanssons recept på citronpaj med nougatsmulor. Kombinationen av syrlig citron och mjuk söt nougat passar fint tillsammans! Recept från boken Smulpajer

Ingredienser

portioner bitar

Pajskal

  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk florsocker
  • 125 g smör
  • 1 ägg

Citronfyllning

  • 4 ägg
  • 2 dl strösocker
  • 2 citroner, finrivet skal av en och saften av båda

Nougatsmulor

  • 75 g nougat
  • 75 g mandelmassa

Gör så här

Pajskal

  1. Hacka ihop alla ingredienser till pajdegen och låt den vila i platspåse i kylskåpet 1 timme.
  2. Kavla ut den och fodra en pajform, cirka 28 cm i diameter, med den utkavlade degen. Nagga botten med en gaffel och ställ formen i frysen i 1 timme.
  3. Värm ugnen till 200 grader och grädda pajskalet, direkt från frysen, i cirka 10 minuter.
  4. Ta ut pajskalet och låt det svalna. Sänk ugnsvärmen till 150 grader. (Låt gärna ugnsluckan stå öppen ett tag).

Citronfyllning

  1. Dela äggulorna och äggvitorna, båda ska användas. Vispa ihop gulorna med 1 dl socker.
  2. Vispa vitorna för sig, tillsätt 1 dl socker efter en stund och vispa lite till.
  3. Tillsätt citronskal och -saft till äggulorna och vänd sedan ner den uppvispade äggvitan.
  4. Häll fyllningen i pajskalet och grädda i ytterligare 20-25 minuter.

Nougatsmulor

  1. Riv nougat och mandelmassa grovt. Strö smulorna över pajen och grädda i ytterligare cirka 10 minuter.
  2. Servera din citronpaj med ägglikörsabayon eller lättvispad grädde!