Detta är en av mina absoluta favoriter bland vår svenska husmanskost, här i en moderniserad variant som gör den lättare att laga utan att vara bunden vid spisen särskilt länge men ändå fint och varsamt tillagad!
Lägg köttet i en rymlig gryta. Dela två morötter och löken grovt och lägg i grytan. Fyll med vatten, fond, lagerblad och kryddpeppar.
Lägg på locket och ställ in hela grytan i ugnen på 100oC över natten, ca 8-10 timmar.
Tag upp köttet ur buljongen följande morgon och lägg i en plastpåse. Pressa ur luften och knyt igen påsen. Ställ in köttet i kylen och lägg något lagom tungt ovanpå, till exempel ett par mjölkpaket.
Obs! Förbered så här långt 2-3 dagar innan middagen.
Fortsätt sedan med såsen enligt nedan eller kyl ned buljongen i kastrullen.
Koka upp 8 dl av buljongen och låt puttra tills ungefär hälften återstår, ca 4 dl.
Smaka av med salt, mald svartpeppar, mald kryddpeppar och lite av lagen från betorna.
Red med maizena utblandat med vatten enligt förpackningen.
Skär det kokta köttet i tärningar ca 3 cm, och värm det försiktigt i såsen.
Skala två morötter och skär dem i lite oregelbundna bitar. Låt sjuda med i grytan tills de blir mjuka.
Potatis
Skrubba potatisen noga, koka i saltat vatten tills de är mjuka. Häll av vattnet direkt och slunga runt med lite smör och flingsalt. Servera ur en stor skål.
Garnering
Plocka bladen av persiljan och hacka fint, strö över kalopsen i grytan eller på tallriken.