Grillat bröd med honungsrostad sötpotatis, fetaostkräm, koriander och piri piri

Grillat bröd med honungsrostad sötpotatis, fetaostkräm, koriander och piri piri
Foto: Katarina Di Leva
Jennie Benjaminsson
Jennie Benjaminsson

Grillat bröd med honungsrostad sötpotatis, fetaostkräm, koriander och piri piri

Av: Jennie Benjaminsson, Stina Patetsos Ahlénius

Från: Nyhetsmorgon

16 ingredienser

30 m

Den rostade sötpotatisen får ett läckert sting av chilin och de värmande kryddorna. Vill man variera toasten så är det väldigt gott att byta ut fetaosten mot getost. /Jennie & Stina

Med en kräm på fetaost och lite sting från chili väljer jag ett vitt vin med lite fruktsötma. Washington State i USA är, utöver Tyskland, duktiga på Riesling. Chateau Ste Michelle Riesling 2014 är aromatisk med smak av äpplen, päron honung och mineral. Balansen mellan sötma och syra gör att det står sig bra till den här rätten där sötpotatisen bjuder på söta smaker. Leta efter ett vitt vin med hög syra och viss fruktsötma när du vill ha ett vin till denna rätt.

Ingredienser

portioner
  • 8 skivor baguette
  • 2 msk olivolja

Honungsrostad sötpotatis

  • 300 g sötpotatis
  • 2 msk honung
  • 2 msk olivolja
  • 1,5 tsk malen spiskummin
  • 0,5 tsk salt
  • 0,5 tsk malen koriander
  • 0,5 tsk rökt paprikapulver

Fetaostkräm

  • 50 g fetaost
  • 1 dl matyoghurt

Garnering

  • 50 g fetaost
  • 2 torkade piri piri
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 citron

Gör så här

Honungsrostad sötpotatis

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Skala sötpotatisen och skär den i 2 x 2 cm stora bitar. Lägg i en form klädd med bakplåtspapper, ringla över honung och olivolja och strö kryddor över. Blanda så att smakerna fördelas jämnt. Rosta mitt i ugnen tills potatisen känns genomstekt, 12–15 minuter.

Fetaostkräm

  1. Mixa fetaost och yoghurt till en slät kräm. Ställ kallt.
  2. Ringla 2 msk olivolja över brödskivorna och grilla tills de fått fin färg på båda sidor. Fördela fetaostkrämen och sötpotatisen över de grillade bröden. Smula fetaost över. Blanda ner smulad piri piri i olivoljan och ringla den heta oljan över. Toppa med färsk koriander och servera med citronklyftor att pressa över vid bordet.