Happy sticky buns

Happy sticky buns
Foto: TV4
Martin Lidberg & Micael Dahlen
Martin Lidberg & Micael Dahlen

Happy sticky buns

Av: Martin Lidberg & Micael Dahlen

Från: Hela Sverige bakar

16 ingredienser

Saftiga bullar bakade i en och samma form med kaffekolasås och nötter i botten. Efter gräddning vänds bullarna upp och toppas med smält mörk choklad. En bulle för dig som gillar bakverk av det sötare slaget!

Ingredienser

  • 250 g mjölk
  • 75 g smör
  • 75 g strösocker
  • 25 g jäst
  • 0,25 tsk salt
  • 400 g vetemjöl

Fyllning

  • 100 g farinsocker
  • 0,5 grapefrukt, pressad saft och finrivet skal (tvättad)
  • 100 g smör, rumsvarmt

Kolasås

  • 150 g pekannötter
  • 100 g smör
  • 1,5 dl farinsocker
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl ljus sirap
  • 0,5 dl starkt kaffe

Dekor

  • Smiley-sockerknappar
  • 200 g mörk choklad (till smileysockerknapparna)

Gör så här

  1. Blanda ut jästen med mjölken och smält smör, tillsätt socker och salt och mjölet.
  2. Knåda degen på låg hastighet i 10 minuter tills den är blank och fin.
  3. Låt jäsa ca 50 minuter.
  4. Blanda farinsocker med finrivet grapefruktskal och pressa i saften från grapefrukten.
  5. Kavla ut degen lång och smal, ungefär 10x50 cm (det kan vara lättare att göra i två längder).
  6. Bred ut fyllningen på degen och rulla ihop.
  7. Lägg bakplåtspapper i en rund bakform. Krossa pekannötterna och lägg i botten av formen.
  8. Koka upp resterande ingredienser till kolasåsen och koka kraftigt i 5-10 minuter. Häll såsen över nötterna i formen.
  9. Skär bullrullen i 16 lika tjocka bitar / snäckor. Ställ dem på högkant i formen.
  10. Låt jäsa ca 20 minuter till.
  11. Grädda i mitten av ugnen i 8-10 minuter på 220 grader.
  12. Ta ut och låt svalna något. Vänd upp bullarna på ett fat.
  13. Toppa med smiley och smält mörk choklad. Ät och njut medan bullen fortfarande är varm.