Hemgjorda dumplings med sötsyrlig sojadipp

koket.se
Hemgjorda dumplings med sötsyrlig sojadipp
Foto: TV4
Jennie Walldén KM
Jennie Walldén KM

Hemgjorda dumplings med sötsyrlig sojadipp

18 ingredienser

30 m

Hemgjorda dumplings fyllda med vitkål och fläskfärs serveras med en god sötsur dippsås.

Tips! Gyozaplattor finns i frysen på asiatiska livsmedelsbutiker.

logo
Jennie Walldén KM

Se Jennie Walldén laga receptet

Ingredienser

portioner
  • 1-2 förp gyozaplattor, tinade

Fyllning

  • 2 dl vitkål, hackad
  • 3 msk japansk (eller koreansk soja)
  • 2 tsk ingefära, riven
  • 1 klyfta vitlök, pressad
  • 2 tsk sesamolja
  • 1 msk farinsocker
  • 0,5 msk fisksås
  • 300 g fläskfärs
  • 2 salladslökar, skivade
  • neutral matolja, till stekning

Sötsyrlig sojadipp

  • 4 msk japansk soja
  • 4 msk risvinäger
  • 4 msk strösocker
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk rostade sesamfrön
  • 1 salladslök

Servering

  • mâchesallad (eller annan sallad)

Gör så här

  1. Hacka vitkålen fint och skiva salladslöken tunt. Blanda samman med fläskfärsen i en skål.
  2. Rör samman smaksättningen av mandufyllningen genom att blanda soja, ingefära, vitlök, sesamolja, farinsocker och fisksås. Häll detta över färs- och kålblandningen och rör om till en fast smet.
  3. Fyll gyozaplattorna med ca halv matsked av fyllningen. Fukta ena kanten med lite vatten och vik ihop plattorna som små halvmånar. Det är viktigt att det blir tätt så att inte fyllningen smiter ut. Om man vill kan man trycka till 5-6 veck i mitten eller pressa samman ändarna med varandra.
  4. Stek i het traktörpanna utan att dumplingarna vidrör varandra, de kan då lätt fastna i varandra. Efter 1 minut, häll på ca 1 dl vatten, sänk värmen till medelvärme och låt ånga med locket på i ca 5 minuter. Lyft sedan på locket och låt all vätska avdunsta och stek vidare tills de fått gyllene färg och frasig yta undertill.
  5. Blanda samman alla ingredienserna förutom sesamfröna och skivad salladslök till dippsåsen. Häll dippsåsen i fyra små skålar. Strössla sesamfrön och salladslök på toppen.
  6. Servera rykande heta tillsammans med dippsåsen och machesalladen.