rapsolja (för att smörja bakytan och gummihandskarna)
ca 20 droppar pepparmintsolja
röd hushållsfärg
Utrustning
Bommullsvantar
Gummihandskar
Degskrapa (helst i metall)
Marmorskiva (eller bakplåtspapper av flergångstyp i silikon)
kött-termometer
Gör så här
Koka upp socker, vatten och ättiksprit i en kastrull. Rör försiktigt upp sockret från botten tills det löses upp.
Koka sedan kraftigt utan omrörning tills temperaturen är mellan 140-150 grader. Vid 140 grader är massan mer lättarbetad än vid 150. Man får segare karameller vid 140 grader, än om man kokar till 150 grader.
Olja in depskrapa, marmorskiva och gummihandskar. Häll upp sockerlagen på marmorskivan (spara cirka 0.5 dl lag i kastrullen och färga den med 5 droppar karamellfärg), vicka på kastrullen så blir den jämt färgad.
Droppa pepparmyntsoljan på den ofärgade massan. Vik upp kanterna mot mitten med hjälp av degskrapan. Flytta samtidigt runt massan på delar av skivan som ännu inte är varm.
När massan blivit en seg klump ska den börjas bearbetas med händerna. Massan är fortfarande het så använd inoljade gummihandskar.
Lägg massan i ena handen och dra ut den med den andra. Se till att hela massan bearbetas.
När massan blivit vit och silkesskimrande är den färdigarbetad alternativt när den blir svår att dra. Forma nu massan till en tjock korv.
Häll ut den röda massan och låt svalna något. Lägg den röda massan som ränder på den vita rullen. Snurra rullen tillsammans med karamellblandningen. Klipp sedan rullen i bitar.