Köttbullar med tomatconcassé och rostad aubergine

Köttbullar med tomatconcassé och rostad aubergine
Foto: TV4
Charlotta Sturnegk
Charlotta Sturnegk

Köttbullar med tomatconcassé och rostad aubergine

Av: Charlotta Sturnegk

Från: Sveriges mästerkock

29 ingredienser

60 m

Köttbullar med Italienska smaker och lyxiga tillbehör som concassé och rostad aubergine. Den här rätten tar dig direkt till värmen och glädjen i södra Italien!

Ingredienser

portioner

Köttbullar

  • 2 portabellosvampar, finhackade
  • 1 rödlök, finhackad
  • 1 knippe persilja, finhackad
  • 1 klyfta vitlök, finhackad
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • 500 g fläskfärs
  • 2 msk tomatpuré
  • 1 msk sardellkräm
  • salt
  • peppar
  • 2 ägg

Aubergine

  • 2 aubergines
  • salt
  • peppar
  • olja, till stekning
  • 1 rödlök, grovhackad
  • 2 klyftor vitlök, skivade
  • 1 knippe färsk salvia
  • 1 dl rödvinsvinäger
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl strösocker

Tomatconcassé

  • 2 tomater, flådda och hackade
  • 1 schalottenlök, finhackad
  • olja, till stekning
  • smör, till stekning
  • salt
  • peppar
  • strösocker

Gör så här

Köttbullar

  1. Stek portobello,rödlök, persilja och vitlök i lite olja. Salta och peppra och ställ åt sidan att svalna.
  2. Blanda fläskfärsen med tomatpuré, sardellkräm, salt och peppar. Tillsätt svamp, lök, och persilja. Knäck ner äggen och blanda.
  3. Du kan steka en liten köttbulle för att smaka av färsen. Ställ åt sidan och låt färsen vila medan du gör de övriga momenten.

Aubergine

  1. Hyvla aubergine tunt på längden, lägg ut på en plåt och strö lite vanligt salt över.
  2. Värm upp olivolja, lägg i löken, vitlöken och hälften av salviabladen, bryn utan att ta det tar färg.
  3. Tillsätt rödvinsvinäger, vatten och socker, låt puttra på svag värme tills löken är mjuk.
  4. Värm upp matolja i en stor stekpanna. Rosta aubergine skivorna tills det uppnått en fin färg på varje sida och varva de i en form med lagen av rödlök och salvia.

Tomatconcassé

  1. Fräs tomathacket med schalottenlöken i lite olja och smör. Salta, peppra och balansera eventuellt med en nypa socker. Låt puttra 5-6 minuter på medelvärme

Servering

  1. Värm upp olja och smör i en stekpanna. Rulla små bollar och stek de gyllenbruna i oljan och smöret, vänd de så de blir brynta runt om.
  2. Servera tillsammans med tomatsåsen och aubergine.