Krämig jordärtskockssoppa med broccoli

koket.se
Krämig jordärtskockssoppa med broccoli
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Krämig jordärtskockssoppa med broccoli

18 ingredienser

30 m

Värmande jordärtskockssoppa med prästost och vitt vin. Serveras med citronmasserad broccoli och frasiga surdegskrutonger. Enkel soppa som smakar lyxigt.

Se Tom Sjöstedt laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Soppa

  • 300 g jordärtskocka, skalad
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, skalade
  • 30 g smör
  • 2 dl vitt vin
  • 8 dl kycklingbuljong
  • 4 dl grädde
  • 2 dl prästost, riven
  • 1 msk citron, saft

Broccoli

  • 600 g broccoli
  • 0,5 citron, skalet
  • 1 msk olivolja
  • salt

Krutonger på surdegsbröd

  • 100 g surdegsbröd
  • 1 dl matolja
  • salt

Garnering

  • dill
  • prästost, riven

Gör så här

Soppa

  1. Skär ner jordärtskocka, lök och vitlök i mindre bitar. Fräs i smör med timjan. Slå på vitt vin, buljong och grädde. Koka tills jordärtskockan är mjuk. Mixa soppan slät med prästost. Smaka av med citron och salt.

Broccoli

  1. Ansa broccolin och dela buketterna i mindre bitar. Blanda med citronskal, olivolja och salt. Massera ordentligt. Skiva roten tunt på mandolin. Lägg i kallt vatten.

Krutonger

  1. Bryt brödet i grova bitar. Rosta i stekpanna med oljan tills dom är gyllenbruna. Låt rinna av på
  2. hushållspapper. Salta innan servering.

Servering

  1. Servera den varma soppan tillsammans med masserad broccoli, krutonger, dill och riven ost.