Krämig rigatoni med kronärtskocka, purjolök, spenat och valnötter

Krämig rigatoni med kronärtskocka, purjolök, spenat och valnötter
Foto: Siri Barje
Siri Barje 2016
Siri Barje 2016

Krämig rigatoni med kronärtskocka, purjolök, spenat och valnötter

14 ingredienser

ca 30 m

Rigatoni med kronärtskocka, purjo och spenat i krämig gräddsås toppad med knapriga valnötter.  

Krämig pasta är sjukt uppskattat. Jag brukar alltid köra med matlagningsgrädde, just för att den är lite tunnare men det är en smaksak. Kronärtskockan ger den här rätten en trevlig syrlighet som balanseras upp av grädden. I Italien är det viktigt att rätt typ av pasta går till rätt typ av sås, det tycker inte jag spelar någon roll. Hittar du en pastasort du gillar, kör på den! Jag tycker inte att det behövs parmesan till det här, jag pressar bara lite citron över. Den här pastarätten är perfekt till ett glas rött vin faktiskt!

Tips! För glutenfri: Byt till bönpasta eller annan glutenfri pasta. Laktosfritt: Byt ut smöret mot god olivolja eller laktosfritt smör, grädden till laktosfri.

Ingredienser

portioner
  • 400 g rigatoni
  • 400 g kronärtskocka, i olja
  • 0,5 purjolök (det vita)
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl matlagningsgrädde
  • 3 msk olivolja
  • 3 msk smör
  • 70 g spenat
  • salt
  • peppar
  • 4 msk valnötter
  • persilja
  • ev citron
  • ev parmesanost

Gör så här

  1. Koka pastan 2 min kortare än vad det står på paketet, häll av den men spara en mugg av pastavattnet. Håll pasta varm.
  2. Medan pastan kokar: Dela kronärtskockan i mindre, trevliga bitar, inte för stora.
  3. Dela purjon på längden och skiva den sedan. Skölj den i ett durkslag. Dela vitlöken i två och skiva den sedan tunt.
  4. Ta en stor stekpanna och tillsätt olivolja och 1 msk av smöret. Tillsätt kronärtskocka, purjolök och vitlök och stek på medelvärme i 3 minuter, vitlöken ska inte ta färg.
  5. Salta och peppra. Höj värmen och tillsätt grädden. Låt grädden koka ihop med grönsakerna.
  6. Tillsätt pastan till såsen, rör runt och tillsätt lite av pastavattnet. Låt pastan koka med såsen i två minuter för maximal smak.
  7. Hacka valnötterna och persiljan grovt.
  8. Lägg pastan i en stor skål och häll på spenaten och resterande smöret. Salta lite mer och rör runt tills spenaten har mjuknat och blandats med allt.
  9. Strö över valnötter och persilja. Pressa över lite citron och parmesan om du vill!

Dryckestips
Barbera d'Alba Nr 23071, Superiore, 2013
Italien, Piemonte, Barbera d'Alba

Langhe Nebbiolo Nr 95070, La Spinetta, 2013
Italien, Piemonte, Langhe