Lammfärsgryta med rotsellerikräm, parmesan och snabbpicklad rödlök

koket.se
Lammfärsgryta med rotsellerikräm, parmesan och snabbpicklad rödlök
Foto: TV4
Tom Sjöstedt SMK
Tom Sjöstedt SMK

Lammfärsgryta med rotsellerikräm, parmesan och snabbpicklad rödlök

24 ingredienser

45 m

Mustig gryta på lammfärs, tomat och vitt vin. Servera med len rotsellerikräm, picklad rödlök och mycket parmesan. Perfekt bjudmat!

logo
Tom Sjöstedt SMK

Se Tom Sjöstedt laga receptet

Ingredienser

portioner

Lammfärsgryta

  • 400 g lammfärs
  • 1 gul lök, skivad
  • 2 klyftor vitlök, hackade
  • 1 knippe färsk timjan, bunden i steksnöre
  • 2 lagerblad
  • 200 g rotselleri, riven
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl vitt vin
  • 400 g krossade tomater
  • 2 msk dijonsenap
  • salt
  • peppar
  • olivolja

Rotsellerikräm

  • 600 g rotselleri, skalad
  • 3 dl mjölk
  • 2 dl grädde
  • 50 g smör
  • 100 g parmesanost, riven

Snabbpicklad rödlök

  • 2 rödlökar, skalade
  • 0,5 dl ättika
  • 1 dl strösocker
  • 1 dl vatten

Servering

  • 1 kruka körvel
  • 50 g parmesanost, riven

Gör så här

Lammfärsgryta

  1. Bryn lammfärsen hårt i olivolja. Gå i med lök, vitlök, kryddor och rotselleri. Tillsätt tomatpuré och fräs ihop.
  2. Slå på vitt vin, tomater och senap. Låt koka ihop ca 10-15 minuter. Smaka av med salt och peppar.

Rotsellerikräm

  1. Dela sellerin i mindre bitar och koka mjuk i gräddmjölken. Sila av vätskan och mixa slät i blender med smör och parmesan. Smaka av med salt.

Rödlök

  1. Skiva rödlöken tunt på mandolin. Vispa ihop ättika, socker och vatten. Lägg i löken och låt pickla tills grytan är klar.