Lax i ugn på smördegsbädd

Lax i ugn på smördegsbädd ny
Foto: Köket.se

Lax i ugn på smördegsbädd

12 ingredienser

40 min

Lax är svenskarnas förstahandsval när det kommer till fisk och vardagsmat. Det här är en lyxigt krämig laxgratäng på frasig smördegsbädd som är lika god till vardag som till fest. Och barnen kommer älska den!

Servera gratängen med potatismos, rotfrukter, lite räkor på toppen eller med en god och matig sallad.

Abba Middagsklart Räk & dillsås
Abba Middagsklart Räk och dillsås produkt 2022

Abba Middagsklart Räk & dillsås

En mild och god gratängsås för ugnsbakad fisk, på laktosfri yoghurt, dill och räkbuljong.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 4 bitar laxfilé, tinad
  • 1 Abba Middagsklart Räk & dillsås
  • 1 förp smördeg
  • 0,5 purjolök
  • ca 65 g babyspenat
  • 1 dl gratängost, riven (gärna lagrad)
  • 1 ägg
  • 0,5 citron, zesten
  • smör, till formen
  • salt
  • peppar
  • färsk timjan

Gör så här

  1. Smöra gratängformen och rulla ut smördegen. Jacka lite hål med gaffel och låt vila i kyl i ca 30 minuter. Förgrädda sedan smördegen i 10 minuter på 180 grader i varmluftsugn (ca 200 grader i vanlig).
  2. Fräs purjolök i smör och vänd sedan i babyspenaten på slutet. Stek tills spenaten mjuknat.
  3. Skär laxen i kuber. Salta och peppra laxen.
  4. Fördela purjolöken och babyspenaten i botten på smördegen. Lägg på laxen.
  5. Blanda Abba Middagsklart Räk & dillsås med 1 ägg och den rivna osten. Häll över stanningen över laxen. Toppa eventuellt med lite mer ost och riv lite citronzest över gratängen.
  6. Gräddas i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter. Ta ut, och om önskas, strö lite färsk timjan över.
TIPS!
Abba tipsar!
Abba Laxpasta

Abba tipsar!

Här är 7 snabba, enkla och lättlagade laxrecept som även barnen älskar!

Läs mer