Leif Mannerströms räksoppa

Leif Mannerström 2018

Leif Mannerströms räksoppa

12 ingredienser

ca 45 m

Räksoppa med egen fond på räkskal (kasta aldrig räkskal, jag tar reda på var ni bor...) Det här är en relativt enkel rätt att laga. Jag har sagt det förut: det här blir alltid en god soppa. Kom ihåg att servera den rykande varm. En vällagad skaldjurssoppa är alltid populär, för att inte säga river ner applåder! /Leif Mannerström

Ingredienser

portioner
  • 600 g färska räkor, med skal
  • 1 gul lök, finhackad
  • 2 msk olivolja
  • ca 50 g färsk fänkål, skuren i små tärningar
  • 1 tsk tomatpuré
  • 6 dl fiskbuljong (av tärning)
  • 1 dl torrt vitt vin
  • 3 dl vispgrädde
  • ev cognac
  • salt
  • peppar, nymalen
  • 1 knippe dill, finskuren, till garnering

Gör så här

  1. Skala räkorna men spara skalen. Ställ räkorna svalt så länge.
  2. Fräs räkskalen i oljan i en kastrull någon minut.
  3. Tillsätt lök, fänkål och tomatpuré.
  4. Fräs ytterligare ett par minuter.
  5. Tillsätt fiskbuljongen och vinet, låt allt sjuda 10-12 minuter.
  6. Sila. Häll tillbaka den silade buljongen i en kastrull. Häll i grädde och låt koka ca 10 min.
  7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt en skvätt cognac. Arrangera räkorna vackert och garnera med dill. Servera räksoppan direkt, rykande het!