Kardemummaknyten

Kardemummaknyten
Foto: TV4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Kardemummaknyten

14 ingredienser

1h 50 min

Äkta kärlek! Njut bullarna nybakade och varma tillsammans med ett glas mjölk.

När det står varmluftsugn i receptet, men du bakar med vanlig ugn så höj temperaturen i din ugn med runt 20- 25 grader så blir det bra.

Ingredienser

portioner stycken
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 ägg (ekologiskt)
  • 3 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1,5 dl strösocker
  • 0,5 tsk salt
  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1,2 l vetemjöl special

Fyllning:

  • 100 g smör, mjukt
  • 1 dl strösocker
  • 2 msk malen kanel
  • sockerlag, till pensling (2 delar socker/ 1 del vatten)
  • 1 msk kardemummakärnor
  • 1 dl strösocker

Gör så här

  1. Mal kardemummakärnor fint i en mortel och värm med mjölken tills den är ljummen, 37 grader.
  2. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk. Rör om tills den löst sig och tillsätt därefter strösocker, salt, mjukt tärnat smör och ägg.
  3. Tillsätt vetemjöl, lite i taget och arbeta samman till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i bunke till dubbel storlek, i cirka 40 minuter.
  4. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord.
  5. Dela degen och kavla ut en halva i taget till en stor rektangulär platta, cirka 0,5 centimeter tjock.
  6. Blanda smör, strösocker och kanel till en krämig fyllning. Bred smörkrämen på de kavlade plattorna.
  7. Vik ena långsidan mot den andra till ett dubbelvikt ark.
  8. Skiva arket i 4 centimeter tjocka remsor och skär ett snitt som går nästan helt igenom så att det ser ut som ett par byxor.
  9. Vrid/snurra varje byxben åt olika håll och vrid ihop till en knut och lägg knutarna på en plåt med bakplåtspapper.
  10. Låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 40 minuter. Sätt under tiden ugnen på 200 grader varmluft.
  11. Grädda bullarna gyllene i cirka 10 minuter.
  12. Pensla bullarna med sockerlag och strö över fint krossad kardemumma blandat med strösocker.