Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt

Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt
Foto: Tv4
Leila Lindholm
Leila Lindholm

Leilas saffransvåfflor med hemlagad sylt

16 ingredienser

Serveras med hemlagad drottningsylt. Receptet ger ca 10-12 våfflor.

Ingredienser

portioner10 - 12 stycken

Våfflor

  • 150 g smör
  • 1 g saffran
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk bakpulver
  • 3 msk florsocker
  • 4 ägg (ekologiska)
  • 8 dl mjölk
  • smör, smält, till gräddning
  • vispgrädde, till servering

Drottningsylt

  • 250 g frysta blåbär
  • 250 g frysta hallon
  • 1 vaniljstång
  • 3,5 dl rörsocker (ekologiskt)
  • 1,5 dl syltsocker
  • 2 limefrukter, pressad saft och rivet skal

Gör så här

Våfflor

  1. Smält smör och saffran under omrörning. Låt det svalna helt.
  2. Blanda vetemjöl, salt, bakpulver, florsocker och ägg med hälften av mjölken och rör till en slät smet.
  3. Häll ner resterande mjölken i saffranssmöret och rör ner det i smeten.
  4. Låt smeten svälla i 20–30 minuter.
  5. Värm våffeljärnet, pensla det med smält smör och grädda våfflorna gyllene.
  6. Servera dem nygräddade och varma med lättvispad grädde och sylt.

Drottningsylt

  1. Koka upp tinade bär tillsammans med delad och urskrapad vaniljstång i en tjockbottnad kastrull och koka i cirka 5-10 minuter.
  2. Skumma av om det behövs. Lyft ur vaniljstången.
  3. Tillsätt rörsocker och syltsocker och gör ett uppkok.
  4. Låt sylten svalna, tillsätt limesaft och rivet limeskal och fyll den sedan i varma, desinficerade glasburkar.