Afrikanska biffar med aprikoser

Afrikanska biffar med aprikoser
Foto: Lisa Lemke
Lisa Lemke 2016
Lisa Lemke 2016

Afrikanska biffar med aprikoser

11 ingredienser

25 min

Afrikanska biffar med aprikoser och rättikspasta. Dessa vardagsfestliga biffar får en smak av Afrika och kan även stekas i ugnen på 200 grader i ca 20 minuter.

Ersätt pastan med rättikspasta. Den gör du genom att hyvla rå rättika i tunna strimlor. Räkna med ca 150 g rättika per person. Lägg strimlorna i ett durkslag och sänk ner dem i kokande, saltat vatten i ca 30 sekunder. Ringla lite olivolja på rättikspastan innan servering. Du kan även använda dig av zucchini på samma sätt.

Ingredienser

portioner
  • 600 g fläskfärs
  • 40 g aprikos, finhackade (torkade)
  • 2 klyftor vitlök, pressade eller rivna
  • 1 gul lök, finhackad
  • 1 msk färsk ingefära, riven
  • 1 tsk stark curry
  • salt (efter smak)
  • svartpeppar, grovmalen (efter smak)

Till servering

  • kokt pasta (eller rättikspasta)
  • turkisk yoghurt
  • sallad

Gör så här

  1. Arbeta samman färs, aprikoser, vitlök, gul lök, ingefära och curry till en smet.
  2. Krydda med salt och grovmalen svartpeppar.
  3. Provstek en liten bit av smeten och smaka av. Behövs det mer salt eller peppar?
  4. Forma smeten till biffar och stek dem i hälften smör och hälften olja i 4-5 minuter på varje sida. Vill du att det ska gå riktigt snabbt kan du klicka ut smeten direkt i stekpannan istället för att forma den till biffar.
  5. Servera biffarna till nykokt pasta, couscous eller rättikspasta, naturell/turkisk yoghurt och en stor sallad.