Gräddig fiskgryta med fänkål

Gräddig fiskgryta med fänkål
Foto: Ingvar Eriksson
Louise Johansson Kockarnas kamp
Louise Johansson Kockarnas kamp

Gräddig fiskgryta med fänkål

17 ingredienser

40 min

En gräddig och mild fiskgryta med fänkål, räkor och dill. Recept från boken Taste by Louise.

Läs mer om boken

Taste by Louise

Ingredienser

portioner
  • 3 morötter, skalade
  • 1 fänkål
  • 1 gul lök, skivad
  • 3 klyftor vitlök, finhackade
  • 2 tsk kummin
  • 2 msk matolja, till stekning
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 2 dl mjölk
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 msk fiskfond
  • 600-800 g fiskfiléer blandade (t ex lax, långa eller torsk)
  • 2 msk majsstärkelse
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • salt
  • 500 g färskpotatis, kokt och delad
  • 300 g räkor med skal
  • 0,5 dl dill, hackad till garnering

Gör så här

Gräddig fiskgryta med fänkål

  1. Skär morötter i två centimeter stora bitar.
  2. Dela fänkålen, skär bort roten och skär i jämna grytbitar.
  3. Fräs morot, fänkål, lök, vitlök och kummin i matolja i en stor kastrull på svag värme utan att det tar färg.
  4. Tillsätt vitt vin, mjölk, grädde och fiskfond.
  5. Låt grytan sjuda i några minuter. Skär under tiden fisken i bitar om tre centimeter.
  6. Red av grytan med maizena och smaka av med salt och cayennepeppar.
  7. Lägg i potatisen och sjud i cirka 7 minuter.
  8. Tillsätt fisken när 4–5 minuter återstår.
  9. Rör ner räkorna och strö dill över din fiskgryta vid servering.