Mandelmassa

Mandelmassa NY
Foto: Köket.se
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Mandelmassa

9 ingredienser

20 min

Gör din egen mandelmassa. Den kan du använda till både godis och bakverk som exempelvis semlor. Vill du göra marsipan av mandelmassan bjuder vi på även det receptet här.

Ingredienser

portioner g
  • 2,5 dl skållad mandel
  • 2,5 dl florsocker
  • 1 äggvita
  • ev bittermandel

Marsipan

  • 0,5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • 2,5 msk vetemjöl
  • 300 g mandelmassa
  • 2 dl florsocker

Gör så här

Skållad mandel

  1. Det finns skållad mandel att köpa, men tänker du skålla mandeln själv gör du såhär. Koka upp en kastrull med vatten. Häll ner mandeln och låt den koka med ca 1 min och 30 sekunder. Häll av i ett durkslag och låt svalna. Dra sedan av skalen på mandlarna.

Mandelmassa

  1. Mal mandeln fint i mandelkvarn eller i en matberedare. Tillsätt socker och äggvita och mixa ihop. Smaksätt eventuellt med lite bittermandel om du önskar. Spä med några droppar vatten om massan blir för tjock.

Marsipan

  1. Koka upp vatten och smör. Vispa i mjölet och sjud smeten tills den blir som en deg och börjar släppa från bottnen. Riv mandelmassan grovt. Låt degen svalna helt och arbeta in mandelmassa och florsocker.
TIPS!
Passar till semlor!
knadfria semlor

Passar till semlor!

Här hittar du våra bästa recept på semlor!

Läs mer

Passar till julgodis!
Mozartkulor

Passar till julgodis!

Gör mozartkulor enligt Ernsts recept!

Läs mer