Skär tomat, paprika, lök, vitlök och chili i grova bitar.
Lägg på en bakpappersklädd ugnsplåt. Ringla över olja och arbeta in så att grönsakerna och löken får ett hölje av olja. Krydda med flingsalt.
Rosta i ugnen i 25 minuter på 175 grader.
Lägg chipotlen i blöt i en skål med kallt vatten.
Ta ut de rostade grönsakerna och löken ur ugnen. Ta bort skalet på tomaterna.
Mixa allt tillsammans med pressad lime, chipotle och lite av dess blötläggningsvätska. Låt vila i 20 minuter.
Smaka av med salt och eventuellt mer chili.
Pico de gallo
Blanda hackad tomat, hackad lök, hackad koriander, finhackad chili, limejuice och salt i en skål. Blanda ordentligt. Smaka av med salt och olja. Låt dra ca 20 minuter.
Syrad rödlök
Strimla rödlök i en skål och pressa över lime. Smaksätt med en nypa socker och lite salt. Låt dra ca 20 minuter.
Guacamole
Finhacka chilin. Halvera och gröp ur kärnorna i tomaterna. Tärna tomatköttet. Gröp ur avokado.
Lägg alla ingredienser i en mortel. Riv ner vitlöken och pressa över limesaften. Mortla allting till en slät konsistens. Smaka av med salt.
Grillad ananas
Skala ananasen och skär i medeltjocka skivor.
Ringla olja över och krydda med chiliflakes, spiskummin och socker.
Grilla ananasen i en grillpanna på medelhög värme. Vänd och krydda på andra sidan. När ananasen fått stekyta, strimla och servera i en skål.
Tostadasbröd
Lägg tortillabröden på en bakpappersklädd ugnsplåt. Ringla olja över bröden.
Grädda i ugnen på 225 grader i ca fem minuter, tills bröden fått färg.
Tacofärs
Hacka vitlöken. Dela chilin, ta bort kärnorna och hacka fint. Fräs chili, vitlök och kryddor i en stekpanna med olja.
Tillsätt färsen och stek tills gyllenbrun. Smaka av med salt och peppar.