100 g taleggioost (eller annan smakrik ost med bra smältegenskap)
1,5 dl parmesanost, riven
salt
svartpeppar
Till servering
parmesanost, riven
Gör så här
Koka pastan i saltat vatten tills den är al dente.
Strimla baconet eller pancettan fint. Rensa svampen och skär den i mindre bitar. Strimla purjolök och hacka vitlök och timjan fint.
Hetta upp en stekpanna med olja och bryn fläsket, tillsätt purjolök och svamp och fräs tills det börjar få färg. Tillsätt vitlöken på slutet och låt den gå med tills den börjar bli mjuk. Krydda med salt och peppar.
Slå på grädde, färskost, taleggio skuren i bitar (eller annan smakrik ost) och timjan och låt koka upp. Smaka av med mer kryddor.
Vänd ner den färdigkokta pastan i såsen och blanda noga. Häll upp i en ugnsform eller ställ
in hela stekpannan (om den är ugnsanpassad, akta t ex handtaget) och toppa med riven parmesan.
Gratinera i ca 25 minuter på 225 grader eller tills gratängen fått fin färg. Servera med en god sallad.