Spagetti pomodoro

Spagetti pomodoro
Foto: TV4
Monika Ahlberg
Monika Ahlberg

Spagetti pomodoro

13 ingredienser

En underbart god och lättlagad tomatsås. Hemligheten är den lilla gnuttan socker! /Monika Ahlberg

Ingredienser

portioner
  • 500 g spagetti (gärna fullkorn)

Tomatsås

  • 3 klyftor vitlök
  • 6-8 kvisttomater
  • 1 msk smör
  • 1 tsk strösocker (eller 1 msk flytande honung)
  • 1 kruka färsk oregano
  • 1 tsk vit balsamvinäger
  • flingsalt
  • svartpeppar, nymalen (efter smak)

Till servering

  • 2 mozzarellaostar
  • 0,5 kruka färsk basilika
  • parmesanost, fint riven
  • 1 förp toskansk sallad

Gör så här

  1. Finhacka vitlöken och grovhacka tomaterna.
  2. Hetta upp smör i en kastrull och fräs vitlöken mjuk på inte alltför hög värme, den får inte ta färg!
  3. Tillsätt sockret och rör om.
  4. Blanda ner tomater och bladen från oreganon.
  5. Koka ihop i ca 5 minuter.
  6. Smaka av med vinäger, flingsalt och nymalen svartpeppar.
  7. Koka pastan enligt anvisning.
  8. Häll av och lägg upp i en skål.
  9. Häll över tomatsåsen och rör om.
  10. Riv över mozzarellan och toppa med fint riven parmesanost och basilikablad.
  11. Servera med salladen.