Nässelpasta

Nässelpasta
Tove Nilsson recept
Tove Nilsson recept

Nässelpasta

3 ingredienser

1 h

Ta vara på vårens nässlor och gör en riktigt god pasta!

Ingredienser

portioner sats
  • 100 g nässlor, kokta och mixade till puré
  • 600 g tipo 00 mjöl
  • 5 ägg

Gör så här

  1. Rensa och skölj av nässlorna.
  2. Koka upp vatten och koka nässlorna i ca 30 sekunder.
  3. Häll av vattnet och skölj nässlorna i kallt vatten.
  4. Mixa sedan nässlorna till en slät puré med en stavmixer.
  5. Häll ut mjölet i en avlång hög på bordet. Gör en grop i mjölet med en mjölmur runtom. Gör sedan en vallgrav i mjölmuren.
  6. Knäck ner äggen i gropen och lägg i nässelpurén.
  7. Vispa in allt mjöl från den innersta muren till en jämn smet.
  8. Vänd in resten av mjölet med en degskrapa. Vänd runt degen med mjölet tills du har en mjuk smuldeg som känns fuktig.
  9. Tillsätt mjöl och arbeta in tills degen inte fastnar i arbetsbordet eller händerna.
  10. Skrapa av bordet och tvätta händerna. Börja knåda degen tills den känns elastisk.
  11. Dela degen i två delar. Plasta in den ena så att den inte torkar.
  12. Kavla ut den andra degen med en kavel, eller i en pastamaskin, tills den är riktigt tunn. Du ska nästan se igenom degen.
  13. Låt degen ligga och torka tills den nästan liknar läder.
  14. Plasta in degen och låt ligga i ca 15 minuter.
  15. Rulla ut degen, vik ihop den och skär den till tagliatelle.
  16. Koka pastan i ca 30 sekunder.