Klassisk ostfondue med gruyère

Ostfondue
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Klassisk ostfondue med gruyère

8 ingredienser

En av paradrätterna i Schweiz. Oslagbar efter en dag i skidbacken. Fonduen kan också serveras som förrätt eller efter en lätt måltid i stället för ostbricka.

Ingredienser

portioner
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 dl torrt vitt vin
  • 5 dl gruyèreost, riven
  • 5 dl emmenthalerost, riven
  • 1,5-2 dl Kirsch, likör
  • muskot, riven
  • salt
  • svartpeppar

Gör så här

  1. Gnid grytan med en delad vitlöksklyfta. Slå i vin och hetta upp. Rör ner osten lite i sänder så att den smälter. Krydda. Slå till sist på likören.
  2. Håll grytan på kokpunkten och doppa bitar av ljust lantbröd i smeten. Vitt vin hör till.