Ryggbiff med rotfruktsgratäng och pepparsås

Ryggbiff med rotfruktsgratäng och pepparsås
Foto: TV4

Ryggbiff med rotfruktsgratäng och pepparsås

Av: Jonas - Trollhättan

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

60 m

Lyxig bjudmiddag! Ryggbiff, kastanjechampinjoner och sparris med en krämig rotfruktsgratäng och pepparsås. 

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig, och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Rotfruktsgratäng

  • 350 g potatis
  • 200 g morot
  • 200 g palsternacka
  • 1,5 gul lök
  • 5 dl grädde
  • 1 dl färsk persilja
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk peppar
  • 2 klyftor vitlök, pressade
  • gratängost (efter smak)

Pepparsås

  • 1 schalottenlök
  • 1 msk peppar, grovmalen
  • 3 msk smör
  • 3 dl grädde
  • 1,5 msk tomatpuré
  • 2 msk soja
  • 1 dl crème fraîche

Servering

  • 8 sparris
  • 5 skogschampinjoner
  • 4 skivor ryggbiff [ca 150-200 g/st]

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Skiva rotfrukterna och löken, lägg dessa i en ugnsfast form. Blanda grädden, persilja, salt, peppar och vitlök och häll blandningen över rotfrukterna i formen. Strö på ost efter smak och gratinera i ugnen i 50 min.
  3. Gör såsen. Finhacka schalottenlöken och fräs tillsammans med peppar i smöret. Tillsätt grädde, tomatpuré, soja och crème fraiche. Låt sjuda i 10-12 minuter.
  4. Koka sparrisen 5-10 minuter och stek sedan tillsammans med de hackade kastanjechampinjonerna.
  5. Stek biffen ca 2 min per sida och servera med gratängen, såsen, sparrisen och svampen.