Salt choklad- och kolapaj

Salt choklad- och kolapaj
Foto: Frida Wismar
Linus Larsson
Linus Larsson

Salt choklad- och kolapaj

16 ingredienser

1,5 h + 2 h

En helt sagolikt god paj som jag inte kan få nog av! Det spröda pajskalet och den sega kolan med en liten touch av salt som möter den söta chokladen ger en härlig smakbalans i munnen. Jag varnar, den är beroendeframkallande! /Linus

Tips! Servera gärna vaniljgrädde eller vaniljglass till så får du en underbar brytning mot det salta och söta i pajen.

Ingredienser

portioner10 - 12 bitar

Pajskal

  • 2,67 dl vetemjöl [2,66 dl]
  • 0,67 dl hasselnötsmjöl [0,66 dl]
  • 0,75 dl kakao
  • 0,25 tsk salt
  • 1,25 dl strösocker
  • 110 g smör, kallt och skuret i bitar
  • 1 ägg
  • 2 msk vatten, kallt
  • 1 tsk vaniljextrakt

Kola

  • 2,5 dl strösocker
  • 2,5 dl vatten
  • 2,5 dl vispgrädde
  • 140 g smör
  • 2 tsk flingsalt [1 tsk vanligt salt]

Chokladganache

  • 1,25 dl vispgrädde
  • 125 g mörk choklad

Gör så här

  1. Börja med pajskalet. Sätt ugnen på 180 grader. Blanda de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt smöret och nyp snabbt ihop.
  2. Tillsätt ägg, vatten och vaniljessens och knåda snabbt till en deg. Täck degen med plast och låt den ligga i kylskåp i minst 30 minuter.
  3. Lägg degen mellan två ark plastfilm, kavla ut till en rundel och klä en springform, 22–24 cm i diameter. Kläm fast folie runt kanterna så att inte degen glider ner under gräddningen. Nagga botten med en gaffel.
  4. Grädda mitt i ugnen i cirka 20 minuter. Låt svalna något.
  5. Börja med kolan medan pajskalet gräddas. Koka socker och vatten i en kastrull tills det blir gyllenbrunt. Rör så lite som möjligt, annars bildas det lätt klumpar och kristaller. Tillsätt grädden försiktigt och koka i ytterligare 10–15 minuter. Kolan bör ha en temperatur på
  6. 115–120 grader. Rör ut smöret i kolan och blanda sedan ner saltet.
  7. Häll kolan i pajskalet och ställ in i kylskåpet medan du gör ganachen, då hinner kolan sätta sig.
  8. Finhacka chokladen till ganachen och lägg i en skål. Värm grädden i en kastrull och häll sedan över chokladen. Rör om lite då och då medan det svalnar tills det blir en blank och len ganache.
  9. Häll ganachen över kolan och låt pajen stå i 2–3 timmar i kylskåp innan du serverar den.