4 stjälkar rabarber (späda stänger) [ca 100 g skalade]
1 vaniljstång
1 dl rörsocker
0,5 dl vatten
0,5 dl vitt vin
Vaniljmousse (mjölkproteinfri)
150 g sojagrädde, vispbar [1,5 dl]
100 g vaniljhavrekräm
Gör så här
Vaniljhavrekräm
Dela vaniljstången. Skrapa ur fröna från ena halvan och lägg ner frön och stång med havremjölken i en kastrull. Koka upp havremjölken, vaniljen och hälften av sockret.
Rör ihop resterande socker med majsstärkelse. Tillsätt äggulorna sist så att inga klumpar bildas. Häll den varma vaniljhavremjölken över äggulorna under konstant omrörning.
Häll tillbaka vätskan i kastrullen och koka i cirka 3 minuter på medelhög värme under konstant omrörning tills du har en len kräm.
Ta bort kastrullen från värmen och häll krämen i en ren bunke. Tillsätt mjölkfritt smör och rör tills det smält ner i krämen.
Täck bunken med plastfilm direkt mot krämen. Låt svalna i kylen. När den är kall så passera krämen genom en finmaskig sil.
Schweiziska maränger
Sätt ugnen på 125 grader.
Rör ihop socker och äggvita i en bunke.
Vispa över vattenbad tills sockerkristallerna har smält, ca 55-60 grader.
Häll över smeten i en ny bunke och vispa tills du har en glansig och styv maräng.
Klicka ut marängen på en plåt med bakplåtspapper med stora mellanrum eftersom de växer en del.
Grädda i cirka 60 minuter.
Inkokta rabarber
Skala och skiva rabarbern i bitar om cirka 2-3 cm.
Koka upp resterande ingredienser och lägg i rabarberbitarna. Låt sjuda på låg värme i cirka 5 minuter. Tjockleken och storleken på bitarna är helt avgörande för tillagningstiden, men tanken är att rabarberna ska vara lätt tillagade och inte kokta.
Vaniljmousse
Vispa sojagrädden lätt och addera vaniljhavrekrämen.
Fortsätt vispa till lättvispad konsistens.
Montering
Skär ett snitt i mitten på marängen och ”bänd av locket”.
Fyll marängerna med vaniljhavrekräm, inkokta rabarber och vaniljmousse.
Sätt på locket och servera. Eller låt gästerna bygga sin alldeles egna dessert!