Svampfyllda kroppkakor med brynt hasselnötssmör

koket.se
Svampfyllda kroppkakor med brynt hasselnötssmör
Foto: TV4
Daniel Lakatosz 2019
Daniel Lakatosz 2019

Svampfyllda kroppkakor med brynt hasselnötssmör

23 ingredienser

1 h

Vegetariska kroppkakor fyllda med portabellosvamp, champinjoner och äpple. Serveras med brynt hasselnötssmör och svampsallad.

Se Daniel Lakatosz laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Deg till kroppkakor

  • 1 kg mjölig potatis
  • salt
  • 2 ägg
  • 2,5-3 dl vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 msk smör

Svampfyllning

  • 1 portabellosvamp
  • 6 champinjoner
  • 6 skogschampinjoner
  • 1 schalottenlök
  • 1 äpple
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk smör
  • 1 tsk malen kryddpeppar
  • 1 kvist timjan
  • salt
  • peppar

Brynt hasselnötssmör

  • 100 g smör
  • 1 dl hasselnötter, krossade

sallad

  • 70 g mâchesallad
  • 2 msk olivolja
  • salt
  • peppar

Gör så här

  1. Skala och skölj potatisen. Koka den i saltat vatten tills den är mjuk. Häll av vattnet och ånga av potatisen. Pressa den genom purépress. Låt potatisen kallna.
  2. Gör svampfyllningen. Finhacka all svamp, äpple, schalottenlök och vitlök. Stek allt i en stekpanna tillsammans med smör. Tillsätt kryddpeppar. Salta och peppra efter smak. Fräs till allt har mjuknat.
  3. Blanda den mosade potatisen med lätt uppvispade ägg, mjöl och salt. Rör inte för mycket. Forma degen till en rulle och skär den i ca 8 bitar (för 4 port). Gör en fördjupning i varje bit och fyll rikligt med svampröran.
  4. Koka upp vatten och salt. Lägg i några kroppkakor i taget och koka dem 10-12 min, eller ca 5 min efter det att de flutit upp. Ta upp dem med hålslev och lägg kroppkakorna i en varm stekpanna med smör. Stek en gyllenbrun yta.

Brynt hasselnötssmör

  1. Bryn smöret tills det doftar nötigt och har en fin färg (nötig). Krossa hasselnötterna och tillsätt på slutet.

Machésallad

  1. Lägg salladen i en skål tillsammans med svampfyllningen som blev över. Ha i olivolja. salta och peppra efter smak