Tinas falafel på okokta kikärtor

koket.se
Falafel med gurksallad
Foto: TV4
Tina Nordström KM
Tina Nordström KM

Tinas falafel på okokta kikärtor

19 ingredienser

30 min

Tina Nordströms goda falafel på okokta, blötlagda kikärtor. Servera med en sval gurksallad.

Se Tina Nordström laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Falafel

  • 3 dl kikärtor
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 gul lök (liten)
  • 0,5 dl persilja, hackad
  • 1 dl färsk koriander, hackad
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk bakpulver
  • 2 msk vatten
  • 2 krm cayennepeppar
  • 1 tsk malen spiskummin
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 dl färsk pepparrot, riven
  • matolja, att fritera/steka i

Gurksallad

  • 4 små libanesiska slanggurkor
  • 2 dl salta och rostade mandlar
  • 1 knippe färska örter, hackade
  • 2-3 msk olivolja
  • svartpeppar, nymalen

Gör så här

  1. Blötlägg kikärtorna över natten med vatten så det täcker ordentligt. Du ska alltså INTE koka kikärtorna!!!!!
  2. Skölj sedan av dem i kallt vatten och mixa med allt utom kryddorna.
  3. Kör allt till en ganska stadig smet. Kikärterna ska bli lite krossade men inte helt släta.. Smaksätt med kryddorna och riven pepparrot samt hackade örter.
  4. Forma smeten till bollar. Värm matoljan i en kastrull eller fritös.
  5. Fritera bollarna tills de blir gyllenbruna. Eller stek små biffar i olja i stekpanna.

Gurksallad

  1. Skiva gurkan på längden.
  2. Arrangera salladen och bygg övriga ingredienser i lager ovanpå, smaksätt med olivolja och svartpeppar... Servera med falafel!