Toscakaka med mandel och honung

Toscakaka med mandel och honung
Foto: TV4
Familjen Mandelmann
Familjen Mandelmann

Toscakaka med mandel och honung

8 ingredienser

Finns det något godare än en knäckig toscakaka? Här hittar du Mandelmanns recept med mandel och honung.

Tips! Det går fint att byta mandeln mot andra nötter som t ex hasselnötter.

Ingredienser

Mördeg

  • 150 g smör, rumsvarmt
  • 1 dl strösocker
  • 2 äggulor
  • 3,5 dl vetemjöl

Fyllning

  • 3 msk honung
  • 1,25 dl strösocker
  • 75 g smör
  • 1,25 dl sötmandel, hackad

Gör så här

  1. Blanda snabbt ihop alla ingredienser till pajdegen och låt vila i kylen i ca 1 timme.
  2. Värm ugnen till 175 grader.
  3. Kavla ut degen så att den passar i en pajform som är ca 20 cm i diameter eller tryck ut den i en stekpanna av gjutjärn. Förgrädda pajdegen i ugnen i 7–8 minuter.
  4. Sjud honung, socker, smör och mandel i en kastrull under ständig omrörning tills blandningen precis skiftar i färg mot gyllengult. Ju längre du värmer den desto hårdare blir den.
  5. Höj värmen till 200 grader. Fyll pajskalet med fyllningen (tänk på att den är galet varm och lätt klibbar fast i skinnet) och grädda i ytterligare 7–8 minuter tills pajen fått en gyllene färg.