Knäckig mandel- och rabarberkaka

NYHET
koket.se
Knäckig mandel- och rabarberkaka
Foto: TV4
Roy Fares KH2024
Roy Fares KH2024

Knäckig mandel- och rabarberkaka

17 ingredienser

1 h

Mjuk mandelkaka med sötsyrlig rabarber och ett knäckigt täcke av mandeltosca. Smakar ljuvligt ihop med en klick vaniljgrädde.

Se Roy Fares laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Mandelkaka

  • 150 g mandelmjöl
  • 120 g florsocker [2 dl]
  • 120 g smör
  • 110 g ägg [2 st]
  • 30 g äggula [2 st]
  • 30 g vetemjöl [0,5 dl]
  • 1-2 stjälkar rabarber
  • 15 g strösocker [1 msk]
  • 5 g malen kardemumma [1 tsk]

Tosca

  • 100 g smör
  • 95 g strösocker [1 dl]
  • 20 g vetemjöl [2 msk]
  • 20 g mjölk [2 msk]
  • 100 g mandelspån (eller mandelplit)

Vaniljchantilly

  • 30 g florsocker [0,5 dl]
  • 10 g vaniljsocker [1 msk]
  • 500 g grädde [5 dl]

Gör så här

Mandelkaka

  1. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och ströa en rund springform och lägg bakplåtspapper i botten. Smöra och mjöla kanterna, man kan ha på lite flagad mandel också om man önskar.
  2. Vispa smör och florsocker, vispa i ett ägg i taget. Blanda sedan i mandelmjöl och vetemjöl, blanda till en slät smet. Fyll formen med massan och fördela den jämnt.
  3. Skölj rabarbern och skär i lagom stora bitar. Lägg dem i en bunke, blanda runt bitarna i kardemumma och strösocker och strö dem sedan över kakan.
  4. Grädda mitt i ugnen på 180 grader 28-30 minuter.

Tosca

  1. Smält smör, strösocker, vetemjöl och mjölk i en kastrull. När allt är smält blandar du i mandel.
  2. Ta ut kakan ur ugnen när den är klar, höj temperaturen till 210 grader.
  3. Täck kakan med ett toscatäcke och grädda ytterligare 13-15 minuter tills kakan fått en fin gyllenbrun färg. Ta ut kakan och låt svalna.

Vaniljchantilly

  1. Vispa grädden med florsocker och vaniljsocker till spritsbar konsistens.