Äppelkaka med mörk rom

POPULÄRT
Äppelkaka med mörk rom 1
Foto: Alexander Pelli
Alexander Pelli ny
Alexander Pelli ny

Äppelkaka med mörk rom

18 ingredienser

1 h

Saftig äppelkaka med rom och hemgjord smörkräm blir en riktigt god kaka till fikat. Vill man ha hårdare konsistens på äppelbitarna i kakan kan man låta tärningarna ligga i blöt över natten och endast vända ner dem i smöret innan man lägger dem i formen.

Ingredienser

portioner kaka

Äppelkaka

  • 300 g äpple, tärnat och eko (gärna rött, fast och syrligt)
  • 1 citron, zest
  • 20 g citronsaft, färskpressad och eko
  • 30 g rom, mörk
  • 130 g smör, normalsaltat och eko
  • 50 g strösocker (eko)
  • 110-120 g ägg [2 st]
  • 100 g florsocker (eko)
  • 60 g vetemjöl (ekologiskt)
  • 40 g rågmjöl, grovt och (eko)
  • 1 g salt

Smörkräm

  • 50 g vatten
  • 150 g strösocker (eko)
  • 120 g ägg [2-2,5 st]
  • 200 g smör, mjukt, normalsaltat (eko)

Sockerlag smaksatt med ceylon kanel

  • 100 g vatten
  • 100 g strösocker (eko)
  • 1 kanelstång, ceylon och eko

Gör så här

Äppelkaka

  1. Börja med att tärna äpplet i ca 1,5x1,5 cm stora bitar. Lägg bitarna i en djup skål och riv i citronzesten, pressa även i saften och häll över romen. Vänd runt allt.
  2. Bryn sedan smör och strösocker tills det färgats brunt. Då tillsätter du äppeltärningarna tillsammans med all vätska. Låt allt bubbla samman så att äpplet börjar ta färg, ca 2-4 minuter. Sila sedan av och låt stå.
  3. Vispa ihop resten av ingredienserna till en jämn och fluffig smet. Vänd ner smörblandningen i omgångar i smeten tills allt är blandat utom äppeltärningarna.
  4. Täcka botten av en smord form med äpplebitarna så tätt du bara kan innan du häller i smeten, se till att lämna en tredjedel av vald form ofylld.
  5. Baka kakan i ca 20-45 minuter, beroende på form, i 180 grader.

Smörkräm

  1. Koka upp vatten och socker till 121 grader.
  2. Under tiden som sockerlagen kokar upp börjar du vispa äggen fluffiga.
  3. När lagen är 121 grader häller du sakta ner lagen med en fin stråle i ägget samtidigt som du vispar snabbt. Går det för fort blir det klumpar av ägget och man får börja om.
  4. När all lag är tillsatt och du har en fluffig maräng vispar du den tills den är rumsvarm.
  5. Tillsätt sedan smöret i klumpar och vispa tills den är riktigt lätt och fluffig. Nu har du en smörkräm som du kan smaksätta med valfri alkohol, smaksatt sockerlag eller liknande. Testa gärna att smaksätta den med nedanstående kanelsockerlag.

Sockerlag smaksatt med ceylon kanel

  1. Koka samman alla ingredienser och låt stå minst ett dygn. Blanda sedan ner 6-10 msk i exempelvis smörkrämen som du gjort enligt beskrivningen ovan. Vill man smaksätta hela smörkrämen direkt, tillsätt t.ex. citruszest, kanelstång eller vaniljstång tillsammans med vattnet och sockret och låt koka upp. Öka vattnet med 10 gram då koktiden förlängs någon minut.