Bert Karlssons smala semlor

Bert Karlssons smala semlor
Foto: TV4

Bert Karlssons smala semlor

Av: Bert Karlsson

Från: Förkväll

11 ingredienser

1h 40 min

Okej då, det här är kanske inte världens magraste semla - men man kan åtminstone äta den med en gnutta bättre samvete!

Ingredienser

Till 16 semlor:

  • 50 g jäst
  • 3 dl havredryck (eller sojamjölk)
  • 7 dl siktat dinkelmjöl
  • 1 dl fullkornsmjöl, av dinkel
  • Honung (efter smak)
  • 75 g smör
  • 1 ägg

Fyllning:

  • 100 g sötmandel
  • honung (eller agavesirap efter tycke)
  • inkråm av bullen
  • 0,75 dl grädde

Gör så här

  1. Smält smöret och tillsätt mjölken. Värm tills vätskan blir fingervarm, 37 grader. Smula jästen i en bunke och häll över mjölken. Rör om tills jästen löst sig.
  2. Tillsätt honung och ägg och därefter mjölet. Arbeta degen tills den känns smidig.
  3. Låt degen jäsa under duk i ca 40 minuter. När degen jäst klart, rulla ut bullarna och lägg dem på en bakplåt. Låt jäsa ytterligare 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
  4. När bullarna jäst färdigt, pensla dem med ägg och grädda sedan i 10 minuter.
  5. Ta ut bullarna och låt dem svalna. Skär därefter lock på dem.
  6. Fyllning: Ta ut lite av inkråmet i bullarna och blanda det med de övriga ingredienserna till fyllningen. Fördela fyllningen i bullarna.
  7. Vispa grädden och lägg en klick i varje bulle. Lägg på locket och servera!