Boveteplättar med sikrom

Boveteplättar med sikrom
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Boveteplättar med sikrom

11 ingredienser

I Ryssland serveras rysk kaviar till boveteplättarna, men vi tar lika gärna sikrom till våra. En läcker liten rätt att bjuda på vid tolv-slaget på nyårsnatten.

Ingredienser

portioner
  • 0,5 dl bovetemjöl
  • 0,5 dl vetemjöl
  • 1 dl mjölk
  • 10 g jäst
  • 3 ägg
  • salt
  • 5 msk flytande margarin

Till servering:

  • 0,5 dl gräddfil
  • 80 g sikrom
  • 4 msk gräslök, finskuren
  • 4 msk rödlök, hackad

Gör så här

  1. Värm mjölken till fingervarmt, 37°. Lös upp jästen i mjölken, rör ner bovetemjöl och vetemjöl, lite i taget. Låt stå och jäsa i rumstemperatur minst 1 timme. Separera äggula och -vita, spara vitorna och ställ dem kallt. Rör ner en äggula i smeten, krydda med salt och blanda väl.
  2. Vispa äggvitorna till hårt skum och vänd ner dem i smeten. Grädda plättar, ca 8 cm i diameter, i flytande margarin.
  3. Skala och hacka den röda löken fint och skär gräslöken smått. Servera de nygräddade plättarna med gräddfil, sikrom, lök och gräslök i separata skålar.