Fylld rödlök på selleribotten

Fylld rödlök på selleribotten
Foto: TV4
Köket .se kocksida
Köket .se kocksida

Fylld rödlök på selleribotten

11 ingredienser

Lök passar bra att fylla och servera som tillbehör. Festligast är att fylla rödlök, men vanlig gul lök går lika bra.

Ingredienser

portioner
  • 1 rotselleri
  • 2 tsk rapsolja
  • 4 rödlökar
  • 2 dl kokt matvete
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 dl cashewnötter
  • 1 krm cayennepeppar
  • 2 msk persilja, hackad
  • salt
  • vitpeppar
  • 0,5 dl grädde

Gör så här

  1. Skär den mittersta delen av rotsellerin i 4 stycken 1 cm tjocka skivor. Skala skivorna och pensla dem med olja. Grilla ett rutmönster på sellerin i grillpanna och låt dem sedan steka klart på lägre värme. Lägg selleriskivorna i en smord ugnssäker form.
  2. Värm ugnen till 225°. Skär ett kryss i toppen på lökarna och öppna dem. Ta ut lite i mitten, så att lökarna går att fylla. Hacka den löken fint, skala och riv vitlöken och hacka nötterna. Ställ lökarna i en smord ugnssäker form. Blanda lök, matvete, vitlök, nötter och persilja. Krydda med salt och peppar. Fyll lökarna och baka i ugnen i 20 minuter.
  3. Hetta upp grädden. Fördela selleriskivorna på fyra assietter. Placera lökarna ovanpå. Skeda över grädden och servera genast.