Grillad kyckling med bearnaisesås och pommes

Grillad kyckling med bearnaisesås och pommes

22 ingredienser

1 h

Grillad kyckling, bea och pommes är grillfavoriten no 1. Den här rätten älskas av både stora och små gourmander!
Psst.... Förenkla receptet genom att köpa färdig bearnaisesås.

Svensk kyckling från Lönneberga
Lönneberga bröstfilé produkt

Svensk kyckling från Lönneberga

Bröstfilé, gott till vardag som fest. Perfekt att tillaga i både panna, ugn eller grilla.

Läs mer

Ingredienser

portioner
  • 1 förp Lönneberga Bröstfilé, 700 g
  • ca 800-1000 g potatis, stora
  • 6 klyftor vitlök
  • ca 3 kvistar rosmarin, färsk
  • olivolja
  • 4 champinjoner, stora
  • salt
  • peppar

Bearnaisesås

  • 300 g smör
  • 1 schalottenlök
  • 2 äggulor
  • 2 msk vatten
  • 1 krm salt
  • 2,5 msk rödvinsvinäger
  • 0,5 krm cayennepeppar
  • 2 msk dragon, hackad
  • 4 msk persilja, hackad

Marinad

  • 1 msk honung
  • 1 msk soja
  • 1 tsk salt
  • 0,5 tsk peppar
  • 1-2 msk olja, neutral

Gör så här

Marinad

  1. Blanda ihop marinaden till kycklingen och låt kycklingen marinera minst en timme innan den ska tillagas.

Pommes frites

  1. Tvätta potatisen men låt skalet vara kvar. Skiva potatisen i stavar och skölj dem i kallt vatten och stärkelsen är borta. Torka av stavarna med hushållspapper och lägg dem i en skål och ringla olivolja, salt och peppar över.
  2. Lägg stavarna på en bakpappersklädd plåt och riv isär kvistarna med rosmarin över potatisen.
  3. Låt gå i ugn på 200 grader i cirka 30 minuter, lite beroende på hur tjocka potatisstavarna är. Vänd på stavarna med jämna mellanrum så de får fin färg runt om.

Kyckling

  1. Lägg kycklingen på grillen, undvik de allra hetaste delarna av grillen, så kycklingen inte bränns. Kycklingfilé ska ha en innertemperatur på 72 grader i den tjockaste delen av filén. Känner du dig osäker så kan du banka ut filén så den blir mer jämntjock.
  2. Skiva champinjonerna och lägg dem och vitlökarna på sidan av de hetaste delen av grillen. Grilla tills de är mjuka och fått lite färg.

Bearnaisesås

  1. Smält smöret på svag värme i en kastrull (ca 55 grader).
  2. Dra bort kastrullen från plattan, men håll varmt.
  3. Finhacka ordentligt både schalottenlök och bladen från dragonblad (så slipper du sila sen) och lägg den i en kastrull tillsammans med peppar, vinäger och vatten. Koka ihop så det reduceras till ungefär hälften.
  4. Rör ner äggulorna och vispa tills såsen tjocknar (ca 65 grader).
  5. Häll sakta ner det smälta smöret i en fin stråle under konstant vispning.
  6. Strö i lite hackad persilja och krydda med cayennepeppar. Smaka av med salt och peppar.
TIPS!
Fler tips!
Kycklingdrumetter med färskpotatissallad

Fler tips!

Här hittar du fler recept på grillad kyckling från Lönneberga.

Läs mer