Halstrad torskrygg med kantareller

Halstrad torskrygg med kantareller
Foto: TV4

Halstrad torskrygg med kantareller

Av: Pontus - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

25 ingredienser

60 min

Halstrad torskrygg, kantareller och potatiscocotte samt olivsås med smak av citrusfrukter

Vintips från Ludvig
Zecci Classico  Verdicchio 2009 från Italien eller Chablis Joseph Drouhin 2010 från Frankrike.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och recepten därifrån är komponerade av amatörkockar. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner

Torskrygg

  • 600 g torskrygg (benfri)
  • 3 dl vatten
  • 0,75 dl strösocker
  • 0,5 dl salt
  • 2 msk dill, hackad
  • 2 msk persilja, hackad
  • 1 msk färsk dragon, hackad

Citrusolivsås

  • 1 schalottenlök
  • 1 gul paprika
  • 1 morot
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk fiskfond
  • 3 dl vatten
  • 2 dl apelsinjuice, färskpressad
  • 1 msk citron, pressad
  • 1 dl olivolja
  • 2 msk smör, rumstempererat
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar

Potatiscocotte

  • 650 g potatis
  • 1 tsk salt
  • 1,5 dl vispgrädde, + 1/2 dl av potatisvattnet
  • 2 äggulor
  • 2 msk parmesanost, riven
  • 0,5 msk ströbröd

Gör så här

Torskrygg

  1. Blanda vatten, socker, salt samt örtkryddor i en bunke. Lägg i den hela torskbiten och låt stå kallt ca 15 minuter.
  2. Sätt ugnen på 150 grader. Ta torsken ur lagen och dela den i lika stora portionsbitar.
  3. Stek fiskbitarna på båda sidor hastigt i smör, peppra och efterstek i ugn i 5-7 minuter.
  4. Innertemperaturen ska gå upp till 60 grader.
  5. Citrusolivsås
  6. Skala schalottenlök och skär löken, paprikan och moroten i bitar.
  7. Fräs dem i lite olivolja några minuter. Tillsätt fiskbuljong, vatten, apelsinjuice, citronsaft och reducera till hälften.
  8. Mixa såsen slät med en mixerstav, sila såsen genom en trådsil.
  9. Tillsätt olivoljan och kör med mixern hela tiden. Värm såsen och vispa i smöret. Salta och peppra.
  10. Potatiscocotte
  11. Skala och koka potatisen mjuk. Smörj fyra cocotteformar à 1 1/2–2 dl.
  12. Sila av potatisen, men behåll 1/2 dl av vattnet.
  13. Salta och krossa potatisen med vatten och grädde utan att vispa för mycket. Tillsätt äggulorna.
  14. Fyll formarna med moset, strö över parmesanost och ströbröd.
  15. Gratinera cocotterna mitt i ugnen i ca 10 minuter i 250 grader.