Hot tuna sandwich

koket.se
Hot tuna sandwich
Foto: Jonas Cramby

Hot tuna sandwich

Av: Sandhäxan

Från: Nyhetsmorgon

20 ingredienser

30 m

"Den perfekta lunchmackan. Helt otroligt egentligen att just den här mackan inte fått fäste i de svenska hemmen. Den är himla fräsch med hög syra, fin fisk och hetta från chili. På SANDHÄXAN har vi haft den på fasta menyn i flera år. Inspirationen, ja låt oss kalla det för inspirationen, kom från ett besök på Subway. Vi åt den där en lunch och tänkte: Om mackan kan vara så här god på Subway, hur god borde inte vi kunna göra den då? För det första ville vi att den skulle kännas enkel men riklig. Vi satsade på en välarbetad tonfiskröra som blev vår egen när vi adderade spadet från inlagd paprika. Gör en rejäl sats av tonfiskröran, den går superbra att spara. Plus, det är inte skitäckligt att ha den i sallad eller pasta dagarna efter. Men viktigt, snälla, köp MSC-märkt tonfisk. Tonfisk är majestätiska fiskar som tyvärr fiskas rätt hårt på sina ställen. Genom att köpa MSC vet du att den är fiskad från hållbara bestånd." /Sandhäxan

Se Sandhäxan laga receptet

logo

Ingredienser

portioner

Paprikarelish

  • 200 g paprika, inlagd
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 citron, finrivet skal
  • 1 msk kapris, inlagd
  • 50 g parmesanost, riven
  • salt
  • svartpeppar

Tonfiskröra

  • 500 g tonfisk (på burk)
  • 100 g majonnäs (helst Hellmann’s)
  • 1 gul lök, hackad
  • 1 dl relishjuice (se ovan)
  • 0,5 citron, pressad saft
  • hot sauce
  • salt
  • svartpeppar

Servering

  • 8 skivor formfranska
  • 200 g cheddarost, riven (lagrad, helst Kvibille)
  • 12 skivor inlagd jalapeño
  • 1 romansallad, strimlad
  • 0,5 silverlök, finskivad

Gör så här

Paprikarelish

  1. Mixa alla ingredienser tills det inte finns bitar kvar av paprikan.
  2. Sila relishen och spara relishjuicen som ska blandas ner i tonfiskröran nedan.

Tonfiskröra

  1. Blanda majonnäs, lök, relishjuice, citronsaft och hot sauce. Smaka av med salt, peppar och eventuellt mer hot sauce till önskad hetta.
  2. Vänd i tonfisken och blanda ordentligt. Smaka av igen.

Servering

  1. Sätt ugnen på 250 grader varmluft.
  2. Gör i ordning tonfiskmackorna för ”melt”-steget.
  3. Lägg 4 skivor formbröd på en plåt med smörpapper, lägg på en stor klick tonfiskröra och bre ut lätt mot alla kanter.
  4. Lägg på en näve cheddar, några inlagda jalapeños och lite hot sauce, om du gillar spicy.
  5. När osten är smält och bröden är gyllene tar du ut mackorna ur ugnen.
  6. Stek locken och den klädda sidan i en panna med smör i ca 2 minuter på medelhög värme tills bröden är krispiga och gyllene.
  7. Lägg paprikarelish på toppskivan, sen sallad och silverlök.
  8. Vänd toppskivan ner mot den ”meltade” skivan. Skär mackan diagonalt och servera med chips.