Potatisplättar med kantarellstuvning, fläskfilé och laxbiffar

Potatisplättar med kantarellstuvning, fläskfilé och laxbiffar
Foto: TV4

Potatisplättar med kantarellstuvning, fläskfilé och laxbiffar

Av: Irenka Carlsson

Från: Halv åtta hos mig

39 ingredienser

Knaperstekta potatisplättar, kantarellstuvning, panerad fläskfilé och pocherade laxbiffar serveras med gurksallad med yoghurt och honung. Receptet kommer från programmet Halv åtta hos mig i TV4, där glada amatörer får visa prov på sin matlagningskonst.

Ingredienser

portioner

Potatisplättar

  • 10 potatisar (stora)
  • 2 ägg
  • ca 1-2 krm salt (efter smak)
  • ca 1-2 krm peppar (efter smak)
  • 3 msk vetemjöl
  • rapsolja, till stekning

Kantarellstuvning

  • 1 kg kantareller
  • 2 gula lökar
  • 2 l vatten
  • 1 tsk salt
  • 200 g smör
  • 4 kvistar persilja
  • 2 dl crème fraîche
  • salt
  • peppar

Gurksallad

  • 2 gurkor
  • 1 tsk salt
  • 1 tsk citron, saft
  • 1 krm peppar
  • 2 msk yoghurt
  • 1 msk crème fraîche
  • 1 msk honung

Panerad fläskfilé

  • 2 fläskfiléer [ca 1 kg]
  • 2 ägg
  • 3 dl ströbröd
  • 2 dl vetemjöl
  • salt
  • peppar
  • smör, till stekning

Pocherade laxbiffar

  • 1 kg laxfärs
  • 2 ägg
  • 4 schalottenlökar
  • salt
  • citronpeppar
  • 2 msk ströbröd
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 krm - 1 tsk riven muskot (efter egen smak)
  • 1 msk vin eller mineralvatten
  • smör, till stekning

Gör så här

  1. Potatisplättar: Tvätta och skala potatisen.
  2. Riv potatisen och tillsätt ägg, mjöl, salt och peppar och rör ihop. Värm stekpannan med rapsoljan.
  3. Klicka ut två till tre plättar i stekpannan och stek till gyllenbrunfärg på bägge sidorna.
  4. Kantarellstuvning: Tvätta kantarellerna och lägg dem i en kastrull tillsammans med skivad lök. Låt koka med vatten och salt i ca 2 minuter.
  5. Sila bort vattnet. Skaka silen så allt vattnen rinner bort.
  6. Fräs kantarellerna i smör på en stekpanna. Tillsätt crème fraiche och hackad persilja.
  7. Smaksätt med salt och peppar. Låt stekas i ca 3 minuter.
  8. Gurksallad: Tvätta, skala och riv gurkorna.
  9. Salta gurkan och låt stå i ca 10 min så att gurkan släpper sitt vatten. Sila bort gurkvattnet.
  10. Blanda ner övriga ingredienser med gurkan till en röra.
  11. Panerad fläskfilé: Skär fläskfilén i tunna skivor. Peppra och salta på varje sida. Vispa äggen.
  12. Lägg mjöl och ströbröd på två olika tallrikar. Doppa fläskfilén först i mjölet och sedan i ägget och till sist i ströbrödet och lägg på varm stekpanna med smör.
  13. Stek på bägge sidorna till gyllenbrun färg.
  14. Pocherade laxbiffar: Hacka charlottenlöken och blanda ihop med övriga ingredienser.
  15. Forma små biffar och lägg dem i en varm stekpanna med smör i. Stek på bägge sidorna tills de fått färg.
  16. Låt sedan laxbiffarna steka i vin/mineralvatten under lock i ca 3 min.