Julens finaste tårta på bottnar av mjuk pepparkaka och fylld med lingonfrosting. Dekorera som ett vackert vinterland med chokladgranar, polkagrisar, maräng och kokosflakes.
Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Smält smöret och blanda det med äggsmeten. Sikta ner vetemjöl, bakpulver, salt, pepparkakskrydda och vaniljsocker i smeten och vänd försiktigt samman smeten. Vänd till sist ner filmjölken.
Smörj 3 springformar med löstagbar kant. Grädda bottnarna i cirka 20 minuter. Prova med en sticka, de ska inte vara kladdiga, men var försiktig så att inte kakorna gräddas för länge och blir torra. Stjälp upp dem upp-och-ned på ett bakplåtspapper. Låt svalna.
Fyllning
Vispa smöret ljust och krämigt, cirka 2 minuter. Tillsätt florsocker och fortsätt vispa tills frostingen är riktigt ljus och fluffig, cirka 3-5 minuter. Tillsätt färskost och lingon och vispa tills frostingen är slät.
Chokladgranar
Smält vit choklad glasskål i mikrovågsugnen och blanda i några droppar grön geléfärg så chokladen får en fin grön färg. När chokladen har blivit rumstempererad, häll upp i en spritspåse.
Placera bambuspett på bakplåtspapper (använder du grillspett kan du dela dem på mitten) och spritsa ut den gröna chokladen fram och tillbaka till form av granar. Se till att lämna ca hälften av spetten som skaft. Gör gärna granarna i lite olika storlekar.
Dekorera medan chokladen är mjuk med ätbara silverpärlor eller strössel. Låt stelna i kylskåpet, 25-30 minuter.
Montering
Lägg ett lager frosting mellan tårtbottnarna. Täck tårtan med vit marsipan och dekorera med maränger, kokosflingor, polkagrisar och chokladgranarna.