En klassisk semla med knådfri semmelbulle! En smidigare bulle kan du inte hitta, för visst älskar man när det är enkelt? Givetvis serveras semlan med grädde och hemmagjord mandelmassa!
Blanda alla ingredienser till degen i en stor bunke, OBS endast 9 dl vetemjöl. Blanda till en lös deg.
Tillsätt resterande 6-7 dl vetemjöl och blanda väl. Degen ska vara mjuk men inte torr.
Dela degen i 20–24 lika stora delar om du vill göra medelstora semlor och 30-35 delar om du vill göra minisemlor. Kupa handen över en degbit, tryck försiktigt mot bakbordet samtidigt som du rullar bollen inuti din kupade hand mot bordet tills du får en helt slät och fin boll.
Lägg bollarna på plåtar med bakplåtspapper med mellanrum mellan dem. Täck med bakduk. Låt jäsa i rumstemperatur över natten eller i minst 6-8 timmar.
Sätt ugnen på 200 grader, över- och undervärme.
Pensla bullarna med en blandning på ägg, vatten och salt som du vispat ordentligt med penseln eller gaffel så att den är helt klumpfri.
Grädda bullarna i mitten av ugnen i ca 10–15 minuter eller tills de fått fin färg och är helt genomgräddade. Låt svalna på galler medan du gör mandelmassan.
Rosta mandlarna i en stekpanna på spisen. Kör dem i matberedare eller mixer. Blanda med florsocker och äggvitan. Tillsätt ev vispgrädde till önskad konsistens. Lägg mandelmassan i en spritspåse och ställ åt sidan.
Klipp lock till bullarna med hjälp av en sax. Klipp neråt in i bullen för att samtidigt gröpa ur en del av inkråmet. Ta bort överflödigt innanmäte av bullen som följer med locket.
Vispa grädden till mjuka toppar. Fyll en spritspåse med grädde.
Fyll bullarna med mandelmassa och vispgrädde. Lägg på locket och sikta florsocker över. Servera direkt.
Ska du inte servera/äta alla semlor på en gång fyller du bara så många bullar som du ska äta. Resten av bullarna förvarar du torrt och svalt i plastpåse och fyller dem precis vid servering.