Lammstek med pommes boulongere

Lammstek med pommes boulongere
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Leif Mannerström 2018
Leif Mannerström 2018

Lammstek med pommes boulongere

Av: Leif Mannerström, Crister Svantesson

Från: Nyhetsmorgon

18 ingredienser

1h 15 min

Festlig och rustik lammstek som inte kräver så mycket pyssel. Båda formarna sköter sig själva i ugnen mesta delen av tiden.

Ingredienser

portioner
  • 1,5 kg lammstek med ben
  • 10 klyftor vitlök
  • grovt salt
  • vitpeppar
  • 3 msk rosmarin, finhackad
  • olivolja

Pommes boulongere:

  • 2 gula lökar
  • 4 klyftor vitlök
  • 2 msk smör
  • 1 msk strösocker
  • salt
  • vitpeppar
  • 1 kg potatis, i 0,5 cm tjocka skivor (av en mjölig sort)
  • 3 kvistar färsk timjan
  • 3 lagerblad
  • 33 cl öl
  • 1,5 dl vitt vin
  • 2 dl kycklingbuljong

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 225 grader. Gör en ficka längs benet och späcka steken med vitlöksklyftor. Gnid in den med salt, peppar, rosmarin och olivolja.
  2. Stek i ugnen på galler tills den når en temperatur på 60 grader. Steken är då rosa inuti.
  3. Skala löken och dela den i grova bitar. Bryn lök och vitlök gyllenbruna i smör, smaksätt med socker, salt och peppar.
  4. Lägg potatisen i en eldfast form med höga kanter. Lägg lök och örter i formen. Slå över öl, vin och buljong, salta och peppra och blanda om.
  5. Stek i ugn, 150 grader i cirka en timme eller tills vätskan är absorberad och potatisen mjuk.