Knäckebröd är både enkelt och kul att baka själv. Och den syrliga citronmarmeladen är inte så krånglig att svänga ihop. Servera tillbehören till en god, vällagrad ost.
100 g färska örter (t ex bladpersilja, basilika, dragon)
lagrad ost
Gör så här
Börja med marmeladen: Skölj citronerna väl, dela och kärna ur dem. Skär citronerna i åtta klyftor och skiva klyftorna tunt.
Lägg socker och citronskivor i en kastrull och låt det sakta koka upp, lägg i timjankvistarna. Koka sakta i 20 minuter.
Ta upp timjankvistarna. Mixa marmeladen med stavmixer. Ju längre mixtid desto mindre citronbitar i marmeladen.
Koka marmeladen ytterligare cirka 30 minuter, eller tills marmeladen får en lagom simmig konsistens. Häll upp i väl rengjorda burkar och låt kallna i kyl.
Kumminknäckebröd: Värm mjölken tills den är fingervarm, 37 grader. Smula ner jästen i mjölken och rör om tills jästen löser sig. Blanda ner kryddor och ost och tillsätt sen mjölet. Arbeta ihop till en deg. Låt degen jäsa över natten.
Sätt ugnen på 185 grader. Dela degen i mindre bitar och kavla ut tunna brödkakor. Baka dem på förvärmda och lätt mjölade bakplåtar i mitten av ugnen, cirka 6-8 minuter, eller tills de får en gyllene färg.
Servera knäckebröden tillsammans med marmeladen och osten skuren i stavar eller tärningar.