Chokladmousse med marinerade hallon

Chokladmousse med marinerade hallon
Foto: TV4

Chokladmousse med marinerade hallon

Av: Marcus - Stockholm

Från: Halv åtta hos mig

9 ingredienser

50 min

Chokladmousse varvad med kakbitar och hallon som marinerats i sockerlag med lime och cointreau.

Marcus från Stockholm lagade även
New York-style guacamoletartar

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • 180 g mörk choklad
  • 600 g grädde
  • 240 g strösocker
  • 85 g äggula [3 st]
  • 200 g frysta hallon
  • 1 limefrukt
  • cointreau (efter smak)
  • 4 små chokladkakor (cookies)
  • färsk citronmeliss

Gör så här

Marinerade hallon

  1. Ta 200g socker och 200g vatten och låt koka upp och sedan svalna.
  2. Tillsätt ett paket frysta hallon, en pressad limefrukt och en skvätt cointreau. (bra med frysta för att hallonen suger upp syran bättre då).
  3. Låt stå i kyl. Häll sedan av vätskan.
  4. Vispa 300g grädde löst. Låt stå i kyl och vila.
  5. Koka 170 g ovispad grädde ta av kastrullen från värmen. Tillsätt 180 g hackad mörk choklad.
  6. Rör först, mixa med stavmixer tills smeten är klar. Låt vila på sidan.
  7. Koka 40 g vatten och 40 g socker.
  8. Ta av kastrullen och tillsätt äggulorna, vispa med elvisp i ca 3 minuter.
  9. Rör försiktigt ihop den vispade grädden, chokladkrämen och äggsmeten till en smet.
  10. Häll upp smeten i portionsglas eller desertskålar - varva med grovkrossade kakbitar(cookies) och limemarinerade hallon.
  11. Låt stå I kylen ca 30 min.
  12. Toppa med lättvispad grädde, citronmeliss och lite hallon som är kvar ifrån marinaden.

Dryck
Severa med kaffe och desertvin, till exempel I Castei Recioto (77207) - ett utomordentligt vin till chokladdesserter! Sötfruktig smak med russintoner som på ett härligt sätt kommer att brytas av mot syran i de limemarinerade hallonen.