Varmrökt laxfilé med färskpotatissallad

Varmrökt laxfilé med färskpotatissallad
Foto: TV4

Varmrökt laxfilé med färskpotatissallad

Av: Marika - Öland

Från: Halv åtta hos mig

20 ingredienser

Laxfilén är färdigköpt, men serveras med ljummen potatissallad med senapsvinägrett, öländska sommarprimörer och Marikas guldsås.

Receptet är från tv-programmet Halv åtta hos mig och därmed komponerat av en amatörkock. Köket.se kan därför inte gå i god för receptet.

Ingredienser

portioner
  • laxfilé, varmrökt, citronmarinerad

Potatissallad

  • 600 g färskpotatis
  • 200 g grön sparris
  • 200 g sockerärtor
  • 1 knippe rädisa
  • 1 dl dill, hackad
  • 1 msk smör
  • dill, till garnering
  • citron, till garnering
  • ev en handfull skalade räkor

Senapsvinägrett

  • 2 msk dijonsenap
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • 1 dl rapsolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Guldsås

  • 2,5 dl majonnäs
  • 0,5 dl senap
  • 0,5 dl strösocker
  • 1,5 dl vispgrädde
  • rikligt med klippt dill [1-1,5 kruka]

Gör så här

  1. Borsta potatisen och koka den med en klick smör, dill och lite salt i ca 10-15 min. Den får absolut inte vara överkokt!
  2. Skär av det nedersta av sparrisen, skär den i 3-4 cm långa bitar och koka den i lättsaltat vatten i 2-3 min. Spola av i kallt vatten så att de håller sig krispiga och fina.
  3. Koka sockerärtorna i ca 1 min. Spola av i kallt vatten.
  4. Koka rädisorna i högst 1/2 min annars förlorar de färgen (de ska bli rosa). Spola av i kallt vatten.
  5. Inför serveringen dela potatisen vänd den i smör och dill. Smaka av med salt.
  6. Blanda ner grönsakerna.
  7. Häll vinägretten över den ljumma potatisen och grönsakerna. Tillsätt räkor och dill. Låt stå och dra!

Guldsås

  1. Blanda majonnäs, senap, dill och socker i en bunke och blanda.
  2. Vispa grädden i en annan. Vänd ner grädden i majonnäsblandningen och rör ner försiktigt. Låt stå och dra innan servering.