Mirin- och sojarimmad lax

Mirin- och sojarimmad lax
Foto: Frida Ronge
Frida Ronge
Frida Ronge

Mirin- och sojarimmad lax

8 ingredienser

24 h

Ingredienser

portioner
  • 400 g laxfilé (laxryggfilé, benfri och ASC-märkt)
  • 3 dl mirin
  • 3 dl japansk soja, till marinad
  • 1 msk sesamolja
  • 1 citron
  • 50 g sesamfrön, rostade
  • 50 g regnbågsrom (eller laxrom)
  • 1 dl soja, till dipp

Gör så här

  1. Skär laxen i bitar.
  2. Blanda mirin, 3 dl soja och sesamolja till en marinad i en bunke.
  3. Värm upp vatten i en kastrull så att det nästan kokar. Lägg i laxen i 5-6 sekunder så att porerna stängs. Lägg sedan ner i marinaden. Låt stå i 12-24 timmar.
  4. Ta upp laxen och skär i sashimiskivor,
  5. Pressa ur saften från citronen och blanda med 1 dl soja till en dippsås. Servera med rostade sesamfrön och rom.