Mazariner

Mazariner
Foto: Fredrik Sandin Carlson
Therese Baalack
Therese Baalack

Mazariner

11 ingredienser

45 min

Egna mazariner är roligt att göra och är förstås mycket godare än köpta!

Ingredienser

portioner
  • 200 g smör
  • 7 dl vetemjöl
  • 1 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 1 tsk vaniljsocker

Fyllning:

  • 400 g mandelmassa
  • 200 g smör
  • 5 ägg

Glasyr:

  • 200 g florsocker
  • 1 msk citron, saft
  • 0,25 dl vatten

Gör så här

  1. Gör degen först: Ställ fram smöret så att det blir rumsvarmt.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna till en deg, ju mindre man knådar degen desto mörare blir kakorna. Tryck ut degen lagom tjockt i formar.
  3. Fortsätt med fyllningen: Sätt ugnen på 150 grader. Ställ fram smör och ägg så att det blir rumsvarmt, annars är det lätt att fyllningen skär sig. Om det ändå händer kan man värma blandningen lite, gärna i mikron, och därefter fortsätta röra.
  4. Rör samman smör och mandelmassa till en smidig deg, tillsätt äggen ett i taget och låt det bli en slät blandning.
  5. Fyll formarna till tre fjärdedelar och grädda i cirka 10 minuter.
  6. Låt svalna och ta ut kakorna ur formarna genom att knacka dem lätt mot bordet.
  7. Glasyr: Blanda samman alla ingredienser och värm på spisen till 40 grader. Stryk sedan glasyren på kakorna.