Olas äppelkaka "återtåget"

Olas äppelkaka återtåget
Foto: TV4

Olas äppelkaka "återtåget"

Av: Ola Selmén

Från: Hela Sverige bakar

17 ingredienser

50 min

Saftig och underbart god äppelkaka med smak av mandel och fylld med karamelliserade äppelklyftor.  Bjud gärna med hemgjord vaniljkräm.

Ingredienser

portioner
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 ägg
  • 1 krm bittermandelarom
  • 3 dl vetemjöl
  • 2 msk mandelspån
  • florsocker, att pudra över vid servering

Karamelliserade äpplen

  • 2 äpplen granny smith
  • 2 dl strösocker
  • 0,5 dl smör

vaniljkräm

  • 5 dl gammaldags mjölk
  • 1 vaniljstång
  • 5 äggulor
  • 1,5 dl strösocker
  • 3 msk majsstärkelse
  • 25 g smör

Gör så här

Äppelkaka

  1. Smörj och bröa en rund bakform ca 20 cm i diameter. Sätt på ugnen på 200 grader.
  2. Mät upp smör, strösocker och bakpulver. Låt gärna stå framme en stund så att smöret blir mjukt.
  3. Rör eller vispa ihop smör, socker och bakpulver med elvisp till en jämn smet.
  4. Tillsätt ägg och bittermandelarom. Vispa snabbt till en jämn smet. Tillsätt vetemjölet och rör ihop till en jämn smet.
  5. Klicka ut smeten i formen. Bred ut så att den får en ganska jämn yta, det behöver inte vara så noga eftersom smeten blir jämnare när du sen trycker ner äppelklyftorna.
  6. Dela, kärna ur och skär äpplena i klyftor.
  7. Smält sockret i en gjutjärnspanna med tjock botten. Låt sockret smälta och vänta tills det är en mörk karamell, gärna så att det börjar ryka om sockret, detta för att få lite beska i smaken.
  8. Tillsätt äppelskivorna och smöret, blanda runt. Stäng av värmen och tillaga några minuter på eftervärmen. Låt svalna.
  9. Tryck ner de karamelliserade äppelbitarna i smeten i ett fint mönster. Strö över mandelspån
  10. Grädda mitt i ugnen i ca 30 minuter. Låt svalna under bakduk. Servera gärna med vaniljkräm.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut fröna. Koka upp mjölken med både stång och frön och ta sen av från värmen och låt stå och dra i 15 minuter så smakerna kommer fram.
  2. Vispa äggulor, socker och majsstärkelse vitt och pösigt.
  3. Sila ner vaniljmjölken i äggvispet och vispa helt slätt.
  4. Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud under konstant omrörning tills det tjocknar ordentligt. Såsen får inte koka.
  5. Tag från värmen och rör ner smöret. Häll krämen i en bunke och täck med plast direkt mot ytan och ställ att svalna en stund innan den ställs i kylen fram till servering.